Societat

Fundació Cassià Just: 25 anys amb els més fràgils

L’entitat dedicada a la salut mental, amb el seu element referent Cuina Justa, dona feina a 350 persones

La Fundació Cassià Just, una iniciativa al voltant de la salut mental encarada a la inserció laboral de persones amb fragilitat, celebra els seus 25 anys. L’entitat, que l’any 1994 va néixer a Sant Boi de Llobregat, la va apadrinar l’aleshores abat de Montserrat, Cassià Maria Just, músic de reconegut prestigi que va destacar per la seva lluita antifranquista i els drets socials i, també, per estar sempre al costat dels més desafavorits. Les persones mentalment fràgils necessiten un cop de mà i aquesta fundació els hi va donar. El 1995 va crear un centre de treball i va donar feina a 12 persones. Avui, i amb l’impuls de l’empresa d’economia social i solidària Cuina Justa (que va néixer el 2005), dona feina a 350 persones.

Cuina Justa comercialitza productes i serveis al voltant de la gastronomia responsable i ecològica (té hort propi). Elabora menús i càterings per a empreses i escoles i fa sandvitxos, entrepans i amanides per a empreses de restauració i hostaleria. També per a companyies aèries (Vueling o Qatar Airlines, per exemple). Cuina Justa, que també té aliances amb empreses com ara Europastry, fa 200.000 sandvitxos anuals, 5.000 menjars diaris, i mou 6,5 milions a l’any. Els seus treballadors potser sense aquesta empresa no tindrien una feina digna.

“La nostra raó de ser són les persones amb fragilitat. En cap cas volem parlar de discapacitats, sinó de les capacitats que tenen aquestes persones per al treball”, va explicar ahir Josep Lluís Cleries, que és l’actual president. Ja és el tercer perquè entre l’abat Cassià i ell ho va ser el qui fora president del Parlament, Joan Rigol. Ahir, Cleries i els altres responsables de la Fundació Cassià Just van fer balanç d’aquest quart de segle. I ho van fer al costat d’un d’aquests mecenes que sense fer-ne publicitat col·labora amb ells: el cuiner Nando Jubany, un dels millors cuiners d’Europa que dona valor al bon fer i a la feina de les persones fràgils.

LA XIFRA

5.000
menjars diaris
elaboren els treballadors de Cuina Justa, una proposta gastronòmica responsable i ecològica.

Els sensesostre de Barcelona: 4 anys al carrer

Les persones sense llar a Barcelona fa gairebé quatre anys que dormen al carrer, set mesos més que la mitjana del 2018. Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta que Arrels Fundació va fer a les persones sense sostre la nit del 12 de juny, que va ser quan en va fer un recompte i es va dedicar a parlar amb elles. Es van localitzar gairebé 1.200 persones dormint al carrer i 347 van voler respondre a les preguntes dels voluntaris. La mitjana al carrer se situa aquest any en els 3 anys i 11 mesos. També destaca l’increment de les persones que han estat víctimes d’agressions físiques o verbals els últims sis mesos: del 30% el 2018 a un 38% aquest any. Pel que fa a les dones, el percentatge puja fins al 43%. Un 63% dels enquestats suporten una situació de vulnerabilitat elevada o mitjana, una xifra que es redueix per quart any consecutiu, partint d’un 80% el 2016. Un 73% no tenen ingressos i un 57%, tenen entre 25 i 49 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia