Compromís amb migrants i refugiats
És en l’àmbit local on podem dignificar la vida de les persones desplaçades, siguin refugiats de guerra, siguin menors o joves no acompanyats
Les desigualtats entre les diferents regions del planeta, les guerres en curs i el canvi climàtic tenen entre les seves conseqüències el fet que cada vegada més persones abandonin els seus països per trobar un futur millor i oferir a les seves famílies oportunitats per viure dignament. La presència de refugiats i immigrants arreu d’Europa, i molt especialment a Espanya i Itàlia, té causes identificables als països d’origen, però bona part d’aquestes causes són provocades també als països rics i en les seves decisions polítiques. La responsabilitat és compartida entre totes les regions i tots els països involucrats i no podem pensar que tornant la pilota a l’altre camp solucionarem res. Les migracions forçades són un fenomen d’abast global, però des de Càritas tenim ben present que és en l’àmbit local que tenim alguna de les claus per dignificar la vida de les persones desplaçades, siguin refugiats de guerra, siguin menors o joves no acompanyats que cerquen una oportunitat per poder treballar i sortir de la misèria.
Ens toca treballar per l’acollida i per eliminar les tensions i els conflictes que sovint genera el desconeixement i la por davant de situacions com l’actual. L’Església està compromesa a promoure una política de recepció local cap a migrants forçats i refugiats que fugen de la fam, les guerres i dels crims, i des de Càritas, com a entitat d’Església, hi estem absolutament entregats. Hem de tenir el coratge de crear gestos de proximitat i solidaritat, que contribueixin a superar les pors i els prejudicis i difondre una cultura de proximitat, als antípodes dels missatges xenòfobs i alarmistes. Un dels petits gestos per difondre aquest missatge han estat les marxes solidàries Compartint el Viatge que Càritas ha impulsat a la diòcesi de Girona i arreu del món durant els últims mesos. Però la tasca és diària, a través de tots els serveis i projectes de l’entitat: des de la formació a l’alfabetització o a la inserció laboral, sense oblidar l’entrega d’aliments bàsics i roba, quan és necessari.