La Sopa de Girona atén un 6% més de sensesostre
Durant el 2018 el centre va atendre 1.697 persones, un centenar més que l’any anterior
El 80% dels usuaris fa més de tres anys que no tenen llar
El centre d’acolliment i serveis socials La Sopa de Girona no para de rebre any rere any nous usuaris. El 2018, segons les últimes dades de l’Ajuntament de Girona, aquest centre destinat a atendre persones sense llar en situació d’exclusió social a la capital gironina va atendre un 6% més d’usuaris que l’any anterior. O sigui, un centenar més de persones que el 2017. Si aquell any els tècnics d’ajuda social van atendre 1.604 persones, el 2018 en van atendre 1.697. Un 33% no havien demanat mai ajuda a La Sopa.
Cal tenir en compte que fa tres anys, el 2016, el centre d’acolliment va tenir 1.505 persones en seguiment i intervenció social. Aquell any també hi va haver un augment semblant, d’un 7%.
Tornant a les dades del 2018, segons el balanç del serveis socials de l’Ajuntament de Girona, hi va haver durant l’any unes 41.628 visites, un increment relatiu de 43 visites, si tenim en compte que el 2017 n’hi va haver 41.585.
Pel que fa al tipus d’usuaris, la immensa majoria (83%) que utilitzen els serveis de La Sopa són homes. D’altra banda, les persones que hi van són solteres, d’entre 30 i 55 anys. Una dada molt significativa és que un 90% dels usuaris del centre no tenen sostre i un 95% no tenen cap xarxa de suport familiar. Cal tenir en compte que un 80% de les persones que s’apropen a La Sopa fa més de tres anys que no tenen llar. De les prop de 1.700 persones que van ser ateses al centre, el 85% tenen problemes de salut mental i/o addiccions sense tractar. I pel que fa a la procedència, un 72% són de nacionalitat no espanyola. En aquest sentit, el 35% estan en situació irregular al país, i el 95% estan a l’atur. Així mateix, tres quartes parts d’aquests (un 75%) no tenen ingressos i tenen un estat de salut precari. Una altra dada molt característica d’aquests usuaris és que un 90% tenen dèficits en hàbits i habilitats relacionades amb l’establiment de les relacions personals sanes (com ara dèficits en hàbits bàsics, de relació social, en el procés de socialització, resistència a l’acceptació de les normes formals o dèficits en l’autocontrol de l’agressivitat).
Intervenció en grups
D’altra banda, hi ha la iniciativa Trobades amb sostre, que es du a terme en un local cedit per l’Ajuntament, a Pedret. Està obert de dilluns a divendres de 9 h a 13 h, i durant el 2018 hi van participar un total de 123 persones, un 87% homes. El grup té l’objectiu de donar suport a les persones que viuen al carrer i no van a La Sopa, posar en comú aspectes que els preocupen i facilitar eines per abordar les situacions difícils.
LA XIFRA
Amb un pressupost d’1,2 milions d’euros
El centre La Sopa, situat al número 5 del carrer Claveria de Girona, té com a objectiu prestar un servei d’acollida a persones en situació de necessitat o amb especials dificultats per a la seva autonomia econòmica i social. Aquesta intervenció es compagina amb un treball de reinserció i promoció de l’autonomia personal. Tot plegat en cooperació amb els altres serveis i recursos del territori per fer front a la multidimensionalitat que presenten les situacions ateses, en aspectes socials, sanitaris, laborals, legals i d’habitatge. Cal tenir en compte que el centre d’acolliment es gestiona a través d’un consorci majoritàriament d’institucions públiques format per l’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Salt, el Consell Comarcal del Gironès, el Departament de Benestar Social i Famílies de la Generalitat, el Bisbat, Càritas Diocesana, la Fundació Bisbe Tomàs de Lorenzana, Creu Roja i la Federació del Voluntariat.
El centre ofereix, a part del servei d’acollida, altres serveis oberts a la ciutat per a les persones amb pocs recursos econòmics: servei de distribució d’aliments, servei de menjador, servei de dutxes i servei de bugaderia. Així mateix, es porten a terme diferents programes coordinats conjuntament amb altres entitats per tal de promoure l’autonomia personal i la reinserció social. Es tracta dels programes d’atenció a les addiccions, el d’habitatges tutelats de reinserció i el programa de carrer.
En total, el 2018 el centre La Sopa va tenir un pressupost d’1,2 milions d’euros.
Detecten més persones que viuen al carrer
Des del centre d’acolliment La Sopa es fa una tasca activa per localitzar persones que viuen als carrers de Girona de manera regular. L’objectiu és poder fer-ne un seguiment i donar-los informació del mateix centre d’acolliment o d’altres alternatives. Durant el 2018, els tècnics socials van atendre un 2% més de persones que l’any anterior. En xifres totals, van ser assistides 354 persones que vivien de manera regular als carrers de la ciutat. En total, 95 són nous casos. De forma molt majoritària, continuen sent homes, ja que representen el 87%. En els darrers tres anys els tècnics socials han detectat més casos, ja que any rere any la xifra no ha parat de créixer. El 2016, el total de persones ateses va ser de 325 i el 2017, 347.
El perfil de les persones ateses en medi obert és majoritàriament el d’homes (87%), que tenen entre 23 i 55 anys, i sense vincles familiars o socials, o amb vincles febles o conflictius. Tres quartes parts són de nacionalitat no espanyola (70%). Pel que fa a la seva salut, un 85% presenten malaltia mental i addiccions.
Deixar el carrer
Segons les dades amb què treballa el centre d’acolliment La Sopa, aquestes persones fa més de tres anys que viuen sense una llar. En aquest sentit, i continuant amb els resultats destacats de la intervenció en medi obert, el 2018 un total de 32 persones van deixar de viure al carrer, cosa que suposa un augment interanual del 19% respecte al 2017, en què aquesta xifra era de 27.
D’altra banda, un total de 187 persones han començat a utilitzar algun servei del centre d’acolliment La Sopa de Girona, un 15% més que el 2017, en què se’n van comptabilitzar 162.