Societat

Denuncien el tancament del refugi per a temporers de Lleida abans que finalitzi la campanya

La Plataforma Fruita amb Justícia Social alerta que la seixantena de treballadors que s’hi allotja hauran de dormir al carrer a partir de dijous

La Plataforma Fruita amb Justícia Social ha denunciat que aquest dijous es tanquin les portes del refugi que la Paeria ha habilitat aquest estiu per als temporers. En aquest sentit, asseguren que els 60 treballadors que encara hi estan allotjats hauran de sortir amb les seves maletes per sumar-se al nombre de temporers que dormen al carrer, que està comptabilitzat en més d’un centenar. Segons la Plataforma, a dia d’avui l’única informació que s’ha comunicat als temporers és que han de deixar el refugi i “no se’ls ha ofert cap alternativa’’. Fruita amb Justícia Social demana a la Paeria que prengui “mesures d’urgència’’, que ampliï els dies d’estada o bé que reubiqui en un altre espai als que es tornen a quedar al carrer. L’entitat recorda que les campanyes agràries “no comencen i acaben amb decrets d’alcaldia’’.

Per la Plataforma Fruita amb Justícia Social la producció de fruita no s’ajusta a les necessitats de l’administració sinó que té els seus temps i ara tot just comença la campanya de la poma.

En aquest sentit, assenyalen que el refugi de Lleida no ha estat un alberg, i consideren que més enllà de la voluntat de fer alguna cosa per l’atenció als temporers, “no ha tingut un recorregut massa satisfactori’’. Per la Plataforma s’ha tractat d’un “refugi d’emergència que mai ha estat un allotjament amb els serveis i obertura adequada’’, i que no ha fet que la majoria dels temporers deixessin de dormir al carrer. Per tot plegat, la Plataforma espera que la collita del 2020 comenci amb un alberg amb totes les condicions.

Fruita amb Justícia Social també ha alertat que la resta de pobles i comarques de Ponent viuen una situació “encara més greu’’, ja que un elevat nombre de persones temporeres “malviuen dormint als carrers, als marges dels camins, ocupant edificis en mal estat o amuntegats en garatges i magatzems als pobles’’. Posen com a exemple el cas d’Alcarràs, Seròs, i Aitona, on asseguren que l’ajuntament “persegueix i expulsa diàriament a les persones que dormen al carrer’’ perquè marxin als camps i no tinguin presència a l’espai públic. Segons la Plataforma, totes aquestes persones estan treballant, collint fruita per les empreses i explotacions agràries del Segrià.

La Plataforma denuncia que un any més la patronal agrària ’’ha girat l’esquena al problema’’ dels allotjaments i ha continuat “explotant persones’’ a qui no ofereix allotjament, a més de tot un seguit de vulneracions del conveni agrair. Així mateix, s’acusa a la conselleria d’Agricultura i a la de Treball i Afers Socials, de mantenir la seva ’’inacció’’ davant la ’’vulneració de drets laborals i humans’’.

Des de la Plataforma Fruita amb Justícia Social s’exigeix a la Generalitat que doti una partida pressupostaria per a la creació d’alberges, que estableixi un dur control a les empreses de treball temporal, i que pressioni i endureixi les inspeccions de treball. També es demana que es retirin ajudes econòmiques a les explotacions agràries que vulnerin el conveni agrari i els drets humans.

La Plataforma Fruita amb Justícia Social recorda a la patronal agrària que és la seva responsabilitat ’’posar en ordre el seu sector’’ i evitar que es vegi perjudicat per aquells que no respecten el seu propi conveni. Per la Plataforma, “la fruita de Lleida no és de qualitat si es permet la vulneració de drets de les persones temporeres’’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.