Els 15 rescatats de l’‘Open Arms’ assignats a l’Estat demanen asil
Els migrants han desembarcat aquest matí a San Roque (Cadis) i han estat traslladats a un Centre d’Estada Temporal de Chiclana de la Frontera
Open Arms creu que la decisió del jutge italià crea un precedent i exigeix als estats “respectar els convenis internacionals”
Quinze dels 163 migrants rescatats per l’Open Arms en aigües del Mediterrani han arribat aquest divendres matí a San Roque (Cadis) en el vaixell de l’Armada Audaz en bon estat de salut i tots ells han manifestat la seva voluntat de demanar asil a Espanya.
Així ho han confirmat a Efe fonts de l’Agència de l’ONU per als Refugiats (Acnur), després que aquests catorze homes i una dona, tots adults i d’origen africà, han desembarcat al moll de Crinavis al final d’un viatge que va començar el passat 26 d’agost a Itàlia. Aquestes quinze persones tenen entre 18 i 30 anys; uatre procedeixen d’Eritrea, tres del Sudan, tres de Gàmbia, dos de Ghana, una de Nigèria, una de Libèria i una altra d’Etiòpia.
Al port gadità els esperava un dispositiu de la Creu Roja, de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Armada i Acnur i més de trenta periodistes. La primera atenció ha consistit en un control sanitari per part del personal de la Creu Roja.
Una vegada s’ha comprovat que no presenten cap problema de salut, han passat pel Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE), dependent del Ministeri de l’Interior, on se’ls ha informat dels seus drets, entre ells el de poder sol·licitar asil.
Posteriorment han estat traslladats en un microbús al Centre d’Estada Temporal El Campano, a Chiclana de la Frontera (Cadis), dependent del Ministeri de Treball i a uns cent quilòmetres del lloc en què han desembarcat.
En aquest centre de cinc-centes places seran els únics ocupants i estaran ells sols fins a la seva derivació al sistema d’acollida de protecció internacional en funció de la situació i perfil de cadascun d’ells, segons ha informat el govern espanyol.
Com en ocasions anteriors, als quinze migrants se’ls proporcionarà una autorització excepcional d’entrada, per raons humanitàries, de set dies de durada perquè formalitzin la seva sol·licitud d’asil i seran a Espanya fins que aquesta es resolgui.
La portaveu de l’Executiu en funcions, Isabel Celaá, ha assegurat que el govern “ha complert” en rebre aquests quinze immigrants de l’Open Arms.
Ho ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en la que ha destacat que aquesta crisi humanitària “ha posat en evidència” els dos models que existeixen a Europa sobre aquest assumpte: un el que representa el govern espanyol “i un altre el que ha representat Salvini (ministre de l’Interior italià) fins avui”.
Segons la seva opinió, l’Estat “ha complert amb coherència” amb el seu compromís i ha mantingut dos objectius principals: la salvaguarda de les vides “en primer lloc” i treballar per “aconseguir que Europa es comprometi amb la política comunitària”.
Segons la Moncloa, Espanya és el país que més rescats efectua al Mediterrani i ha auxiliat a través de Salvament Marítim més de 50.000 persones l’any passat i 10.596 fins al 31 de juliol d’aquest any.
Aquesta és la novena vegada que l’Estat dona una autorització excepcional d’entrada a immigrants per raons humanitàries des que al juny del 2018 acollís 549 de les 629 persones rescatades pel vaixell humanitari Aquarius.
L’ONG Open Arms ha valorat aquest divendres que la decisió del jutge d’instrucció d’Agrigento, Stefano Zammuto, d’aixecar l’embargament del vaixell de l’ONG catalana “crea un precedent” i mostra la “necessitat” de complir els convenis internacionals per “protegir la vida i la dignitat de les persones en les condicions més vulnerables”.
Després que el jutge ordenés la restitució immediata de l’embarcació Open Arms, l’organització ha insistit que “sempre” ha operat seguint la llei i els convenis internacionals, especialment la Convenció de Drets del Mar, el Conveni SAR i els Convenis de Drets Humans.
“Exigim que els estats europeus protegeixin les vides de dones, homes, nenes i nens i que respectin els convenis internacionals i les constitucions”, ha reclamat Open Arms.