El govern xifra en 1.800 el nombre de sense sostre que hi ha a Barcelona

La dada coincideix amb el recompte d'Un Sol Món i duplica les darreres previsions municipals

L'estudi encarregat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge conclou que, a Catalunya, gairebé 5 de cada 1.000 ciutadans tenen algun tipus de problema del que anomena mal allotjament. En l'estudi, aquest mal allotjament es reparteix en quatre categories: les persones sense sostre –el 9,3% dels casos detectats–, les persones sense habitatge –el 15%–, les persones amb habitatge insegur –el 41,9%– i les persones amb habitatge inadequat –el 33,8%. En tot cas, l'anàlisi determina que poc menys de la meitat dels casos detectats es relacionen amb situacions vinculades amb la crisi, com ara famílies que han hagut de deixar casa seva i anar a viure amb familiars i amics.

Sense sostre.

L'estudi va detectar que l'any 2008 hi havia 3.409 casos de persones sense sostre, és a dir, tant aquelles que viuen en l'espai públic com aquelles que dormen en un refugi nocturn i han de passar moltes hores en espais públics, a Catalunya. D'aquestes i pel que fa a les comarques barcelonines, 1.800 es van detectar a la ciutat de Barcelona; 242, al Vallès Oriental; 187, a la plana de Vic, i 140, al Barcelonès Sud. Aquest nombre de 1.800 persones sense sostre a Barcelona és gairebé el mateix que el que va fer públic la fundació Un Sol Món, de Caixa Catalunya, el novembre del 2008, després que, el mes de març del mateix any, 700 voluntaris pentinessin la ciutat per fer un recompte de persones sense llar, i a més duplica les darreres previsions que va fer el departament de serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona el mes de març passat.

Sense habitatge.

L'anàlisi del govern classifica com a persones sense habitatge aquelles que es troben en albergs per a sense llar o d'allotjament temporal, els albergs per a dones afectades per violència de gènere i els allotjaments per a sol·licitants d'asil. En aquest cas, doncs, a la ciutat de Barcelona hi hauria 835 persones sense sostre, al Vallès Occidental, 343, i al Barcelonès Nord, 254.

Habitatge insegur.

Aquesta és la tipologia en què el govern ha trobat més persones afectades arreu de Catalunya, i inclou les que paguen un lloguer i acudeixen a la família o als amics per demanar-los d'ajut, les que tenen una ordre de desnonament i les que viuen amb l'amenaça de violència de la parella o de la família. En aquesta tipologia, l'estudi ha detectat 4.631 persones a Barcelona, 1.018 al Barcelonès Nord, 587 al Baix Llobregat i 463 al Vallès Occidental.

Habitatge inadequat.

Engloba aquelles persones que viuen en una estructura temporal com ara barraques o caravanes, les que viuen en un allotjament impropi perquè les seves condicions no s'ajusten a la legislació, i les que viuen en habitatges sobreocupats. En aquest cas, l'estudi ha detectat, a les comarques barcelonines, 3.593 persones a Barcelona, 957 al Vallès Occidental, 621 al Barcelonès Nord, 572 al Bages, 510 al sector anomenat Collserola i que inclou Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Ripollet, i 509 al Barcelonès Nord.

El departament que gestiona l'ecosocialista Francesc Baltasar va recordar ahir, mitjançant una nota de premsa, que justament el repte cinquè del Pacte Nacional de l'Habitatge ha de fer front a aquests problemes, i que, per donar-hi solució, planteja l'establiment una xarxa d'habitatges d'urgència per eradicar el fenomen dels sense sostre i garantir un habitatge digne als col·lectius afectats. En aquest sentit, el departament ha impulsat la creació d'una xarxa d'habitatges d'inclusió que ara per ara inclou 745 cases en 73 municipis.

Sense sostre
3.409 arreu de Catalunya
Augment del 27,6% respecte al 2002
1.800 a la ciutat de Barcelona
Sense habitatge
5.526 arreu de Catalunya
Augment del 18,1% respecte al 2002
835 a Barcelona
Habitatge insegur
15.438 arreu de Catalunya
Habitatge inadequat
12.435 arreu de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.