“ Ens hem d’apropar a les altres cosmovisions”
“És un intent d’apropar les tradicions religioses i espirituals de casa nostra a la ciutadania”
“El dia 14, es faran rutes interreligioses al Raval i a Sants-Hostafrancs i hi haurà dues rutes més per conèixer el passat jueu i musulmà de Barcelona i l’hinduisme”
“La cultura del diàleg implica escoltar-te a tu mateix i alhora obrir-te a l’altre”
Obrir-se
El pròxim cap de setmana del 14 i 15 de setembre, se celebra la 4a edició de la Nit de les Religions, que organitza l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (Audir) en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social La Caixa. En aquesta jornada, entitats religioses i espirituals obren les seves portes i fan conferències i tallers per explicar qui són i compartir experiències. De moment, es fa a Barcelona.
Q
uè és la Nit de les Religions i d’on va sorgir la idea?
És un intent d’apropar les tradicions religioses i espirituals de casa nostra a la ciutadania en general. Són com unes portes obertes i ens vam inspirar en una jornada similar que es feia i encara es fa a Berlín. El lideratge d’organitzar-ho el va agafar el grup jove d’Audir i, aquest any, ja celebrem la quarta edició. Any rere any, veiem que creix l’interès: la primera vegada, hi van participar unes 24 comunitats i aquest any, ja n’hi ha 54.
Amb la ultradreta pressionant a tot el món, aquest cop, aquesta nit és més imprescindible.
Cal apropar-nos al diferent. Quan no coneixem l’altre, ens fa por i la reacció típica de la por són l’odi i la violència. Hem de poder conèixer altres maneres d’entendre la realitat, de viure, de creure. Ens hem d’apropar a les altres cosmovisions, i més en el context de la globalització. Fins ara, vivíem d’una manera, viatjàvem a un país exòtic i dèiem: “Ah, mira, aquella gent fa això i allò”, i tornàvem a casa i tots fèiem el mateix. Ara no. Ara, el veí de dalt va vestit d’una altra manera, menja diferent i resa diferent, i els companys de classe dels nostres fills són d’altres cultures. En aquest context, en què tots estem barrejats, necessitem conèixer i entendre l’altre.
Per fer això cal el diàleg.
La cultura del diàleg és molt important. No és qüestió que els qui venen de fora s’integrin en el sentit que hagin de conèixer el que nosaltres fem i ho hagin de fer exactament igual. No. El que hem és de tenir l’obertura de cor i de ment, d’escolta activa i profunda. La cultura del diàleg implica escoltar-te a tu mateix i, alhora, obrir-te a l’altre perquè així es crea un vincle molt més potent i l’altre deixa de ser l’estranger, l’estrany, el qui et ve a prendre la feina, i passa a ser tal persona, amb un nom. Comença a ser un ésser humà igual que tu i d’aquesta manera aprens a respectar altres religions, altres maneres de viure i d’entendre.
Audir es dedica, bàsicament, al diàleg interreligiós i interconviccional. Què significa?
La idea és que l’actitud ha de ser tan inclusiva com sigui possible. Més enllà de les religions, també hi ha una dimensió que és l’espiritual i hi ha comunitats que treballen més des de la vessant espiritual que des de la religiosa. Hi hem d’estar oberts. Per això interconviccional. No només les religions han de parlar entre si, també han de parlar amb la ciutadania, que és, moltes vegades, no religiosa.
La IV Nit de les Religions la inaugureu dissabte.
A les 12.30 h a l’auditori Francesca Bonnemaison. Serà un acte breu per poder aprofitar el dia i que la gent ja pugui anar a visitar les comunitats. L’acte, obert a tothom, serà una presentació del projecte, s’explicarà tot el que es podrà fer i hi haurà una actuació musical de cançons de diverses cultures del món a càrrec del grup Burruezo & Medievalia Camerata.
Hi participen moltes comunitats, 54.
Hi ha representants budistes, del cristianisme anglicà, el catòlic, l’evangèlic i l’ortodox, mormons i testimonis de Jehovà, centres de religió islàmica, jueva, de la Fe Bahà’í, de l’hinduisme i del sikhisme i centres d’altres tradicions espirituals, com ara l’Associació Espiritual Mundial Brahma Kumaris, l’Església de la Cienciologia de Barcelona, la Federació de Famílies per la Pau i la Unificació del Món, la Federació Pagana Internacional d’Espanya, l’entitat Sukyo Mahikari i Wicca Celtibera, de tradició celtibera. D’algunes religions, hi ha més d’una entitat adherida.
Quina és la vostra idea? Perquè hi ha entitats poc conegudes.
La nostra idea és obrir-nos a tot. L’actitud és sempre inclusiva, evidentment amb un criteri. Qualsevol entitat que, de manera autèntica, cultivi la qualitat humana, per exemple, que és un marge prou ample, és acceptada i pot participar en la Nit de les Religions. Cada comunitat ofereix algun tipus d’activitat i és una manera de conèixer. Sempre pots llegir-ho en un llibre, però d’aquesta manera pots veure-ho en persona i experimentar-ho d’una forma autèntica, que és molt diferent.
Aquest any, hi ha quatre visites guiades.
Sí, a més d’activitats en 54 entitats diferents, hi ha 4 rutes. Una l’organitza el Grup Interreligiós del Raval i una altra la fan l’Associació Antropologies i el grup de Diàleg de Sants i Hostafrancs, on es visitaran diferents espais de culte. Una tercera és la visita de Salam Shalom Barcelona, que mostrarà el passat i el present de la vida de la comunitat jueva i la musulmana de Barcelona. Una quarta ruta es fa a l’Espai Avinyó; aquesta està dedicada a l’hinduisme. El programa es pot consultar a audir.org/lanitdelesreligions/
Quina gent hi participa?
Us sorprendria la quantitat de gent jove que està interessada en les religions. I cada cop més famílies i parelles amb nens.
Per primera vegada, s’ha afegit a la Nit de les Religions l’associació Ateus de Catalunya que, precisament, celebra els 25 anys.
Sí, i estem molt contents, perquè posa en pràctica aquesta visió que dèiem inclusiva que tenim i que crec que pot ser molt interessant.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.