Societat

Les entitats reclamen accions per aturar la LGTBIfòbia

Cinc anys després de l’aprovació de la llei que en garanteix els drets, exigeixen més fermesa i que se sancionin les agressions

S’han obert més de 800 expedients per discriminació des del 2014

Cinc anys després que a Catalunya s’impulsés una llei pionera per garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGTBI) ahir era l’hora de fer balanç. Des de les entitats el desplegament de la llei ha servit per avançar en el reconeixement dels drets, però consideren que encara no s’ha fet prou. El president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, insistia en la urgència de tirar endavant un reglament sancionador que aturi l’increment d’atacs xenòfobs. “Necessitem un organisme independent que garanteixi la instrucció i les possibles sancions als qui vulneren els nostres drets”, indicava ahir el portaveu de l’OHC, que reclamava un reglament específic que reguli les sancions.

“Sense aquest règim, la Generalitat no té la potestat de citar un tercer a declarar i, si no ho fa, poder sancionar”, va assenyalar Rodríguez. Les incidències que es registren des de l’observatori, un total de 123 des de principi d’any, s’enfilen fins a les 561 des que es va aprovar la llei catalana. Davant aquestes xifres, el president de l’OCH considera “ridícules” la desena de sancions que s’han interposat des de la Generalitat des que es va desplegar la llei. El president de la plataforma LGTBI-Cat, Joaquim Roqueta, va enumerar un decàleg de temes pendents per impulsar accions i polítiques públiques a favor del col·lectiu.

Des de l’administració ahir també era l’hora de fer balanç de les mesures que han portat a terme i destacaven l’augment del moviment associatiu LGTBI, que representa 35 entitats a Catalunya.

La presidenta de l’Associació de Famílies LGTBI, Cati Pallàs, explicava que la llei encara té moltes “carències” per continuar avançant. Un dels objectius per a les famílies és incidir més en el sector de l’educació, on “està costant arribar al professorat” per informar de la diversitat d’orientació sexual i de gènere o de la diversitat familiar.

Inclusió dels joves

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homnrani, anunciava ahir que els joves que abandonin casa seva per motius de discriminació sexual podran accedir a la renda garantida. La nova iniciativa, adreçada a joves d’entre 18 i 23 anys, vol afavorir la inclusió social del col·lectiu LGTBI i, segons el conseller, pot beneficiar especialment les persones trans, amb una elevada taxa d’atur.

Actualment només poden aspirar a aquests ajuts joves de més de 23 anys, però la llei preveu excepcions per accedir-hi, com ara tenir persones a càrrec o en situació de vulnerabilitat. L’excepció a la prestació podria entrar en vigor durant el primer trimestre del 2020.

LA XIFRA

76
són els punts de la xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGTBI per atendre incidències en 713 municipis.

800 expedients per discriminació

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha obert més de 800 expedients per discriminació cap a persones LGTBI i ha tramitat 1.000 canvis de nom de persones transsexuals. Segons la Generalitat, aquests cinc anys s’ha anat estenen la xarxa d’Atenció Integral LGTBI (SAI) amb 76 punts que atenen 713 municipis. La directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, va explicar que les mesures volen “garantir aquests drets, sensibilitzar la població i construir un marc de tolerància i integració”. Els expedients administratius per casos de discriminació s’han de sumar als d’agressió que tramiten els Mossos d’Esquadra per la via penal.

En l’àmbit de les persones transgènere, segons la Generalitat s’ha construït en el camp de la salut un pla anomenat Trànsit de l’Atenció Sexual i Reproductiva, amb la finalitat d’assistir aquest col·lectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.