El patrimoni, en viu
El conjunt monumental romà de Tarragona llueix més que mai amb les recreacions històriques de Tàrraco Viva
Passejar entre romans, saber com vivien, quins eren els seus costums i per què actuaven com ho feien. I tot plegat, amb les restes monumentals de l'antiga capital de la Tarraconensis com a escenari. Això és el que proposa Tàrraco Viva, el festival de divulgació romana de Tarragona, que començarà a desplegar les 143 activitats de la dotzena edició, aquest dimarts que ve.
Sovint, per valorar en justa mesura les restes monumentals que ens ha deixat el passat, cal fer l'esforç d'imaginar-les plenes de vida. Tàrraco Viva s'encarrega de fer reals aquestes imatges, de fer-ho amb rigor històric i de mostrar-ho de manera entenedora, ja que cada un dels espectacles es complementa amb una explicació del fet que recrea. Així doncs, fins al dia 30 de maig s'ofereix una ocasió magnífica per visitar la ciutat. El festival ha programat les activitats en trenta-tres espais. Moltes són novetat, com ara el projecte Humanitas: des de les primeres edicions, el festival ha procurat anar més enllà dels aspectes més cridaners de la civilització de l'antiga Roma, com ara les demostracions de les legions o dels combats de gladiadors. Si fins ara ja s'havia tractat sobre la religió, la política, la vida quotidiana... en aquesta ocasió es fa un pas endavant i s'enceta un nou camp d'activitats que faran referència a la cultura clàssica. Per començar, s'ha apostat per divulgar el pensament de Sèneca, la literatura de Marcial, l'art i l'arquitectura dels Fòrums Imperials de Roma i la transmissió de cultura, a través de la biblioteca d'Alexandria.
Altres espectacles nous condueixen a visitar el Fòrum de la Colònia, on es recrearà la vida a la casa, al carrer i a la plaça del fòrum de Tàrraco; a l'aqüeducte de les Ferreres, on el grup Legio I Germanica representarà Quid vidisti, frumentarie?, (Què has vist, espia?) una reconstrucció sobre el control de la informació en època romana o a l'Antiga Audiència, on l'Associació Projecte Phoenix difondrà la figura d'August, el primer emperador de Roma. El grup Thaleia clourà el festival amb la reconstrucció de Saturnalia, la festa dels esclaus.
Finalment, per aprofitar millor la visita a la ciutat es pot optar per una altra de les novetats de l'esdeveniment, l'activitat Passejant per Tàrraco: el grup Auriga ha preparat un itinerari, adreçat a públic familiar, que recorre els espais que són patrimoni mundial i ajuda a entendre de manera planera molts aspectes dels monuments de l'antiga Tàrraco.
COM S'HI ARRIBA
Tàrraco, al paladar
Durant les jornades, disset restaurants de la ciutat ofereixen Tàrraco a Taula, una iniciativa que convida a degustar plats romans extrets de receptaris de l'època, com el llibre De re coquinaria, d'Apici. Els interessats poden optar per degustar tapes acompanyades de beguda (com ara filet d'ànec amb móres a la farigola i vi de taronges i romaní) o decantar-se per un menú complet que consta d'un aperitiu acompanyat de beguda romana, un entrant, un plat de peix, un altre de carn i postres. Els menús romans costen 35 euros i un tiquet per a cinc tastets (tapa i beguda), 10 euros.