El silenci és protagonista
Dia d’atraccions sense soroll per als nens amb necessitats especials
Associacions, escoles i famílies feia anys que reclamaven un espai per les Fires i ara desitgen que la iniciativa s’ampliï també a dies no laborables
Passejar per la Devesa envoltat de silenci durant les Fires de Sant Narcís era, fins no fa gaire, una quimera. Alhora, però, s’havia convertit en un desig per a totes aquelles persones que conviuen amb nens amb necessitats especials. Defensaven que l’incessant soroll de les atraccions, en què es barregen músiques a tot volum i estridents efectes de so, feia molt complicat que aquests nens en gaudissin. Com a resposta a aquesta demanda, l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona va decidir crear el dia d’atraccions silencioses, en què les atraccions funcionarien sense volum. Ahir al matí d’ahir se’n va fer la primera edició.
La Devesa presentava un bon aspecte, tenint en compte que es tractava d’un dia laborable a la ciutat i tota la demarcació. Associacions i centres d’educació especial eren, per un dia, els protagonistes. Acompanyaven gent de totes les edats que podien gaudir per primer cop d’un ambient adaptat a les seves necessitats. Una de les escoles que hi van assistir va ser el centre d’educació especial Font de l’Abella. Entre l’expedició hi havia Irene Arbat, professora del centre, que es mostrava satisfeta per la iniciativa. Explicava que tenir un matí sense música “ajuda a crear un ambient més tranquil”, alhora que incentiva que tots els nens “es vegin amb cor de pujar a pertot”. Això es veia reflectit, de fet, en l’activitat de les atraccions. Un no parar de nois i noies hi desfilaven, canviant la banda sonora habitual per l’esclat d’alegria dels qui les gaudien. La mateixa Arbat reconeix que, anys anteriors, era “més complicat” que les persones amb necessitats especials poguessin gaudir en plenitud de les Fires. Tot i l’alegria del moment, lamentava que el dia escollit fos un dimecres al matí. Va admetre que desitjava que “s’ampliés el dia d’atraccions silencioses a un dia no laborable” perquè “aquests nois en puguin gaudir amb la seva família”. Els treballadors de les Fires van viure també un dia diferent en la seva feina. David Rodríguez, gerent d’una de les atraccions més concorregudes, en va fer una valoració positiva. Defensava la iniciativa perquè “tothom ha de poder gaudir de les Fires” i explicava que tothom que hi assistia “entenia per què no hi havia el soroll habitual” i gaudien de les atraccions “de la mateixa manera” que es fa habitualment. “Es fa el que faci falta perquè els nens ho visquin”, concloïa.
Nois, noies i acompanyants van poder, durant un dia, viure unes Fires de Sant Narcís fetes a mida. Aquest acte, tan assenyalat i únic per als gironins, va obrir-se més que mai. La iniciativa, de la qual es feia enguany la prova pilot, va satisfer les necessitats d’un sector de la població a vegades deixat de banda. Caldrà veure, però, si s’acaba apostant per mantenir les atraccions silencioses com una tradició.