El Congrés d’Habitatge reclama l’aturada de tots els desnonaments
Aposten per l’expropiació de tots els pisos “de fons voltor”
La setantena d’entitats han debatut també la necessitat de “punxar la bombolla del lloguer”
El Congrés de l’Habitatge de Catalunya ha aprovat aquest cap de setmana un programa en el qual s’ha exigit l’aturada de tots els desnonaments i s’ha apostat per “expropiar tots els pisos de fons voltor, bancs i de grans propietaris” i per “punxar la bombolla del lloguer”. Entre altres accions, Clàudia Ruscalleda, portaveu del congrés, va anunciar que engegaran una campanya contra “el fons voltor Divarian, que està vinculat al BBVA, que té més de 30.000 habitatges a Catalunya i que afecta tots els col·lectius, assemblees i sindicats que formen el moviment per l’habitatge”. La portaveu va assegurar que “serà el primer de molts que cauran”. Finalment, es va aprovar “continuar construint aquest moviment popular” per l’habitatge, que “s’ha demostrat més fort i unit que mai”.
Una setantena d’entitats i col·lectius es van trobar en el aquest primer congrés sobre el tema, celebrat a la Fabra i Coats de Barcelona entre dissabte i diumenge. Segons Ruscalleda, la trobada va ser “un èxit rotund”, ja que hi van participar més de cinc-centes persones de diversos col·lectius.
Una de les propostes aprovades va ser la d’engegar una campanya contra l’esmentat fons Divarian. “El fons és un cap de turc, i el primer a qui li posem el punt de mira, però serà el primer de molts que cauran; continuarem lluitant cada dia fins a les últimes conseqüències per millorar les nostres condicions de vida”, va indicar la portaveu.
Interrogada per com es concretarà la campanya contra Divarian, Ruscalleda va manifestar que al congrés es van compartir “diferents estratègies de lluita i eines que ja s’han utilitzat”. Però la concreció de les accions es donarà a conèixer en la conferència que faran a principis de desembre. La conferència serà oberta i s’hi convidaran els ciutadans i les diverses administracions.
El congrés es va estructurar en diferents ponències dedicades a analitzar la conjuntura, traçar una estratègia ofensiva i definir quins són els “enemics” prioritaris del moviment. Alhora, també s’hi van dissenyar mobilitzacions i campanyes, es va pactar un programa unitari i es van buscar formes d’organització conjunta dels afectats com “l’organització de veïnes per blocs o la vaga de lloguers”.
Entre els inscrits en aquest primer espai de trobada i consens hi va haver organitzacions de veïns i sindicats d’habitatge de totes les demarcacions catalanes, tot i que més d’una trentena pertanyien a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Aval parlamentari a les càrregues en desnonaments
v. pérezEl Parlament va aprovar dimarts passat una moció per revisar els protocols d’actuació dels Mossos en els episodis de desallotjament, en col·laboració amb les organitzacions socials i serveis socials municipals. Però dins d’aquesta moció hi havia un subapartat que deia explícitament que la nova instrucció que reguli els protocols haurà “d’evitar l’ús de la força per part del Cos dels Mossos d’Esquadra en desallotjaments on hi hagi presència de menors o d’altres persones vulnerables”. Aquest punt, un dels més importants per a les entitats que lluiten pel dret de l’habitatge, va ser rebutjat amb els vots en contra de JxCat i PSC-Units. ERC, CatECP i la CUP van votar-hi a favor. PPC i Ciutadans es van abstenir.
També van rebutjar un segon apartat en què es proposava evitar “les càrregues policials vers les manifestacions pacífiques que es puguin produir amb la finalitat d’aturar un desallotjament”. Novament van ser els grups de JxCat –excepte un diputat que hi va votar a favor–, PSC i PPC que hi van votar en contra. Ciutadans es va abstenir.
Aquesta decisió del Parlament ha estat durament criticada tant per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) com pel Sindicat de Llogaters. Jaime Palomera, portaveu del sindicat, assegura que el vet els ha indignat “perquè no hi ha cap necessitat d’enviar aquest desplegament quasi militar a famílies que en molts casos viuen en pisos propietat de grans especuladors”.
Palomera recorda que la Llei 24/2015 deixa ben clar que “no es pot desnonar sense oferir alternatives”. Ell assegura que “això actualment no s’està fent”, i manté que “s’està incomplint la llei de forma sistemàtica”.
Palomera denuncia que s’està produint una “bombolla del lloguer”, entre altres coses perquè “s’estan deixant de banda els lloguers socials”.