El tancament de l'escola de música de Sant Pol enfronta Ajuntament i pares

El consistori diu que no pot assumir la despesa i famílies i professors reclamen alternatives

Els estudis reglats de música a Sant Pol, que també es van fer extensius a Sant Cebrià i Sant Iscle, daten del 2000. Llavors, el govern santpolenc va facilitar les instal·lacions a la nova activitat de l'Escola de Música i Dansa de la Vallalta (EMDV) i va contractar el professorat que en aquests deu anys ha arribat a atendre uns 250 alumnes per curs. L'emplaçament de l'escola sempre ha estat un fet complex i ha comportat que s'ocupessin espais pròxims al CEIP Sant Pau, uns pisos municipals i finalment s'ha assentat a les escoles velles, al carrer Santa Clara, on en els mesos vinents es començarà a construir la nova biblioteca. Aquesta peculiaritat ha evitat fins ara que el centre pogués beneficiar-se de les subvencions que atorga la Generalitat per a aquests ensenyaments.

Sense local

Fa poques setmanes, la comunitat educativa de l'escola va ser informada per l'alcalde, Manuel Mombiela (CiU) i el regidor d'Educació, Bartomeu Arquè (CiU), que l'activitat s'havia de suspendre a final de curs. «Ens van dir que no hi havia cap local on poder encabir el servei i ens van explicar que representava una despesa inassumible pel consistori», apunta la representant de les famílies, Xon Belmonte. Belmonte assegura que la notícia ha provocat un daltabaix entre els pares i els alumnes. «Quan ens van dir que aturéssim les preinscripcions per al curs vinent ja hi havia apuntats més de 200 alumnes», comenta. Des de la comunitat educativa han proposat al govern local mesures per garantir la continuïtat del servei: «Augmentar les tarifes actuals o mantenir-nos provisionalment en altres seus fins que es trobi un lloc definitiu, però no ens han escoltat», es lamenta Xon Belmonte, que hi afegeix que la desaparició de l'escola de música i dansa «representa eliminar una activitat formativa de primer ordre i que funciona a la perfecció». Per demostrar el seu malestar, famílies, mestres i alumnes de l'escola han organitzat un seguit d'activitats públiques on reclamen que l'escola no tanqui i no descarten fer-ne d'altres.

Des del govern de Sant Pol es fonamenta la decisió principalment pel dèficit anual que representa el servei, d'uns 130.000 euros. Segons el consistori, tot i que l'escola pren el nom de la Vallalta i els ajuntaments de Sant Iscle i Sant Cebrià hi feien aportacions, en cap cas s'assumien a parts proporcionals la despesa de l'escola. El fet afegit de no poder aspirar a les subvencions per la provisionalitat de l'emplaçament ha complicat encara més les coses. Tot i així, des del govern defensen que els ensenyaments musicals al poble no desapareixeran el curs vinent i que està previst programar un seguit de tallers que cobreixin l'oferta. Uns tallers que la comunitat educativa considera insuficients per mantenir el nivell assolit amb els estudis de l'escola.

El projecte

Malgrat aquest canvi de rumb, l'Ajuntament de Sant Pol disposa des de fa temps d'un projecte per dotar d'un espai definitiu l'escola municipal de música. Ocuparia els baixos de l'edifici d'habitatges dotacionals que s'ha d'aixecar al solar del carrer Roger de Flor, la primera promoció d'aquest tipus que es preveia al municipi i que s'ha anat ajornant. A l'immoble, de quatre plantes, s'hi destinaria la planta baixa a centre d'estudis musicals al qual s'accedirà a través de la placeta situada entre els carrers Havana i Roger de Flor. Tot i aquesta proposta, des de l'Ajuntament matisen que la situació econòmica ha canviat i que abans de tirar endavant amb la proposta caldria garantir la seva viabilitat. Aquest dimecres hi ha previst un ple extraordinari per tractar el tema de l'escola de música.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.