Clam per l’R3 en els 40 anys del xoc de les Franqueses
Clam per millorar i poder tirar endavant d’una vegades per totes el sempre promès i mai executat desdoblament de la línia R3 de Rodalies entre Montcada i Vic, ahir a les Franqueses del Vallès, durant un emotiu acte reivindicatiu, però també de record i homenatge (vegeu la crònica), per les víctimes, i tots els equips de rescat i voluntaris, de l’accident ferroviari del 6 de desembre del 1979, fa quaranta anys justos, quan va xocar un tren desfrenat que venia del Figaró amb un de passatgers que pujava des de Granollers.
Al mateix lloc
La tragèdia, en la qual van perdre la vida 22 persones –entre elles cinc estudiants de BUP de l’institut Milà i Fontanals de Barcelona– i més de cinquanta van resultar ferides, va tenir lloc al punt quilomètric 30.9, a uns quatre-cents metres de l’estació de Corró d’Avall, a les Franqueses del Vallès.
L’acte d’ahir, celebrat a dos quarts de deu i mig del matí, l’hora exacta de l’accident fa quaranta anys, es va fer en una petita plaça situada just al costat de les vies on es va viure la tragèdia. Al lloc s’hi ha col·locat un monòlit amb una placa de record i homenatge a les víctimes d’aquell tràgic accident, un dels més greus dels últims vuitanta anys a Catalunya.
L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, va demanar disculpes per haver trigat tant temps a fer aquest acte d’homenatge i va posar en relleu la necessitat de mantenir viva la memòria històrica per poder “mirar el futur” des del passat i el present.
Colomé, que va explicar que havia nascut i viscut des de sempre davant l’estació de tren de la població, va recordar que aquesta “segueix igual” quaranta anys després. “De la línia n’han canviat les travesses, però allò que caldria més per aconseguir més freqüències i més seguretat segueix igual: amb una única via de circulació”, va afirmar Colomé, envoltat d’alcaldes de poblacions de la línia com Parets del Vallès, la Garriga, Balenyà o Sant Martí de Centelles. “Les inversions no haurien de tenir color polític. Tots fem servir el tren votem el que votem”, va assegurar l’alcalde.
El conseller Damià Calvet, per la seva banda, a punt de marxar cap a la cimera pel clima que se celebra aquests dies a Madrid, va recordar que “el transport públic és més vital que mai, i més ara que hi ha emergència climàtica”. “Rodalies és el gran forat negre del transport públic i no deixarem d’exigir les millores que calen en aquesta i altres línies”, va afirmar Calvet, que va recordar que les negociacions per formar govern a l’Estat són un bon moment per concretar les inversions. “No podem permetre una nova «pluja de milions» i que després tot quedi en res”, va assegurar en declaracions a Catalunya Ràdio.
Exemple de solidaritat
L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, va destacar en el seu parlament la important solidaritat que, per part de veïns i treballadors d’empreses properes i d’altres voluntaris, va haver-hi el dia de l’accident. La seva acció va ser clau en els primers moments després del xoc perquè els ferits poguessin ser traslladats al més aviat possible als centres sanitaris de Granollers o atesos allà mateix.
Tant Colomé com Calvet van tenir paraules de suport cap a les víctimes i van lloar la tasca dels equips de rescat, bombers, metges, sanitaris, Creu Roja i cossos policials que van participar en les difícils feines per treure els ferits i els morts d’entre la ferralla en què s’havien convertit els dos trens.