Educació veu viable la transformació de la presó vella de Figueres en una escola

Els tècnics han fet un avantprojecte i l'espai encaixa amb les prestacions que haurà de tenir el CEIP Carme Guasch

Responsables del Departament d'Educació han treballat i avaluat en els darrers mesos les possibilitats de remodelar l'actual presó de Figueres perquè s'hi pugui fer un centre educatiu amb totes les garanties. La valoració final ha estat positiva i els tècnics han arribat a la conclusió que és viable la reconversió de l'edifici de l'antiga presó en un centre d'ensenyament infantil i primari. La transformació es faria reutilitzant la major part de l'edifici actual i construint un mòdul d'aules per als alumnes d'ensenyament infantil adossat al carrer d'Albert Cotó, segons ha explicat el gerent d'Urbanisme, Xavier Ludevid. La resta d'aules i serveis es poden situar entre la planta baixa i el primer pis de l'edifici. També està previst fer dues pistes esportives exteriors amb vestidors –ara la presó ja en té una– i un pati per als alumnes d'educació infantil. Segons l'avantprojecte, també es preveu que hi hagi gimnàs, biblioteca, sala d'actes, aula d'informàtica, de música, de plàstica, sala de professors i un espai per a l'AMPA.

En el projecte s'ha de preveure el manteniment de l'estructura exterior i la façana actual, ja que l'equipament és centenari i, a causa del seu estil modernista, forma part del catàleg d'edificis protegits. Els serveis tècnics municipals també treballen en l'estudi urbanístic que ha de permetre adequar l'actual parcel·la de la presó per fer possible l'equipament docent i fer-lo compatible amb una de les propostes sobre espais lliures que preveu el pla general. Això implica obrir un nou passeig entre els carrers Torres i Bages, Sant Pau, Albert Cotó i l'avinguda de Salvador Dalí i, per tant, transformar tota l'estructura viària de la zona.

La voluntat del govern municipal, manifestada per l'alcalde en el darrer ple, és poder fer al recinte un altre servei destinat al barri i que sigui complementari de l'equipament escolar.

Tot i l'acord a què han arribat les dues administracions respecte als usos que ha de tenir l'edifici, un cop deixi l'activitat penitenciària que ha tingut des de la seva construcció, encara s'ha de concretar el cost, el finançament i els terminis per fer la transformació.

La nova presó encara té pendents els accessos

Igual que passa amb l'altre gran equipament que es construeix a ponent de Figueres, com és l'estació de tren, la construcció de la presó del puig de les Basses està en la darrera fase però encara no s'han començat els treballs per assegurar uns bons accessos viaris que evitin que el trànsit que generi aquest equipament hagi de passar per l'interior de la ciutat. Aquesta és una de les condicions que va posar l'Ajuntament quan va acordar amb el Departament de Justícia la construcció al terme municipal de l'única presó que hi haurà a la demarcació de Girona. El projecte d'accessos estableix que es faci de manera directa des de l'N-II i l'AP-7, a través d'una carretera que començaria al giratori que hi ha als Hostalets de Llers. També es va demanar que es completi la sortida nord de l'AP-7 per facilitar el trasllat d'interns des de Girona i no carregar amb més trànsit el cinturó de ronda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.