Solidaritat
Nines per emmirallar-s’hi
Dolls4Girls porta als camps de refugiats nines amb vestits de professions típicament masculines perquè les nenes s’hi identifiquin
Els han fet alumnes de patronatge a l’Escola de Teixits de Canet
Jugar a nines pot ser una eina més per combatre el sexisme i avançar cap a una societat més igualitària. Això és el que s’han proposat des de l’ONG Dolls4Girls, que enviarà nines vestides amb uniformes de professions tradicionalment masculines cap als camps de refugiats dels rohingyes a Bangladesh. “Vam pensar que seria una bona idea per empoderar les nenes, que en aquesta ètnia ja es casen amb dotze anys sense tenir cap més oportunitat que ser mares abans d’hora”, explica la fundadora de l’ONG, Pilar Olivares. Per cada nina que es vengui des de l’associació, a un preu de 30 euros, s’enviarà el mateix model al camp de refugiats, amb la finalitat que les nenes hi puguin jugar i prenguin consciència que en el món real també hi ha dones que són policies, metgesses, bomberes, jutgesses i pilots d’avió. “Els volem donar una empenta perquè els aflorin les ganes de continuar estudiant i decidir el seu futur”, diu Olivares, que té previst tornar a Bangladesh, on es calcula que des de l’estiu del 2017 malviuen prop de 760.000 refugiats desplaçats per l’exèrcit de Myanmar. “Han viscut un autèntic genocidi i ningú en parla”, lamenta aquesta interiorista que el 2016 va crear l’ONG per enviar les primeres nines, que eren nadons, als camps de refugiats grecs. “Els que deien que portava sexisme als camps ja no ho podran dir”, advertia orgullosa dels nous models que s’enviaran cap a Bangladesh. La seva intenció és arribar a implicar en la confecció dels vestits per a les nines els tallers que hi ha dins dels mateixos camps de refugiats per ocupar les dones que hi treballen i que es pugui fer des d’allà la indumentària per a les nines.
La iniciativa solidària s’ha materialitzat gràcies a la col·laboració amb el Centre de Recerca Tèxtil de Canet i alumnes de patronatge d’Eurecat, que han dedicat les 120 hores de pràctiques a aquest projecte. A l’Escola de Teixits de Canet han tingut el suport per crear quatre uniformes i adaptar-los a les mides de la nina. El tutor del programa formatiu, Òscar Figuerola, assegura que els alumnes es van mostrar entusiasmats amb la iniciativa de decidir quines feines típicament masculines podien recrear millor i adaptar-ne els patrons amb la finalitat que les nines eduquin en la igualtat de gènere i serveixin perquè s’hi “emmirallin” futures professionals. Per dissenyar els prototips, es van fer servir teixits especials per simular els vestits reals.