Societat

Els conreadors salven la temporada amb 30 tones

El total de tones de fesols queda lluny de les 50 que fixa el límit de l’excel·lència

Les previsions eren pitjors, a causa de la sequera de l’agost

Els conreadors dels fesols de Santa Pau poden estar contents vistes les circumstàncies, quant a la collita d’aquesta temporada. I és que la sequera i les altes temperatures del mes d’agost passat, que és un moment clau en el cicle de vida d’aquest llegum, no hi han jugat a favor i feien témer que no hi hauria una bona anyada. La temporada, no obstant això, s’ha salvat. “Podem estar contents”, ha sentenciat el màxim responsable d’aquest col·lectiu i del consell regulador de la Denominació d’Origen Protegida, Lluís Sunyer. Segons ell, una temporada és molt bona o excel·lent amb una collita a l’entorn de les 50 tones.

Sunyer ha explicat que, per contra, el temps els ha jugat a favor a l’hora d’arrancar-los i assecar-los, ja que no ha plogut, a diferència de l’episodi de pluja continuada de final d’octubre i principi de novembre de l’any 2018. A la collita total, cal afegir-hi una altra quantitat de tones menor, que és la que els productors tenen per al consum particular, amics, veïns, etc.

Trentè aniversari

La Fira del Fesol de Santa Pau, que es du a terme en el marc de la Festa de Sant Antoni Abat, celebra aquest diumenge la seva trentena edició. I ho farà amb la tradicional fesolada a la plaça porxada medieval, amb la participació de tretze restaurants de la zona, que oferiran la seva particular versió gastronòmica d’aquest llegum. Per commemorar l’efemèride, els organitzadors han convidat tres restauradors, que prepararan plats típics del Marroc, l’Índia i Mèxic, també amb els fesols típics d’aquests països com a protagonistes.

A part, com cada any, l’associació de conreadors farà el lliurament del distintiu Fesol d’Or a una persona o entitat que hagi contribuït a la promoció dels fesols. Hi haurà també fira pels carrers del poble, cercavila i ball del gegant del Porc i del Xai i, entre altres actes, missa i espectacle infantil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

gastronomia

Figueres posarà en valor la cuina empordanesa

FIGUERES
societat

Reclamen vehicles equipats perquè els Agents Rurals puguin gestionar la sobrepoblació de conills i senglars

Lleida
SOLIDARITAT

La UdG lidera un projecte educatiu solidari a Àfrica

girona
MEDI AMBIENT

Manlleu fa una prova de pasturatge amb ovelles al parc de l’Arborètum

Manlleu
infraestructures

Els usuaris de l’R4, desinformats i resignats, pels talls en les obres del corredor mediterrani

El Vendrell
vida social

Blanes reivindica el seu passat romà

blanes
Xavier Morlans
Vicari de Santa Anna. Publica ‘Capellans cèlibes. Capellans casats’ (Ed.Claret)

“Crec que el celibat dels preveres ha de ser opcional”

Barcelona

Aliada per al futur del català en l’era digital

Barcelona
gastronomia

L’octubre més gastronòmic engega motors

Sant Sadurní d’Anoia