L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ (Conca de Barberà)
VII Fira del Carquinyoli
Temptació dolça
L'Espluga de Francolí tanca el mes de maig de la manera més dolça. Amb la Fira del Carquinyoli, les típiques galetes s'apoderen de la plaça de l'Església acompanyades d'un grapat de delícies dolces que forners i pastissers del poble elaboren de manera artesanal. La mostra inclou, a més de les degustacions que ofereixen pastisseries, restaurants i cellers, la possibilitat d'aprendre, guiats per experimentades cuineres de l'Espluga, a fer pastissos i diferents dolços, algun d'ells ja oblidats.
Dissabte a la tarda hi haurà actuacions dels grallers, bastoners, gegants i nans de l'Espluga. I diumenge al matí arriba el torn de l'esmorzar dolç popular més espectacular: una coca de més de cent metres de llargada acompanyada, això sí, amb un bon got de xocolata calenta. Diumenge al matí, i per quart any, tindrà lloc també la trobada de puntaires al carrer Lluís Carulla.
Els carquinyolis de l'Espluga de Francolí daten de l'any 1888, actualment estan reconeguts a través de la denominació d'origen comarcal i són una varietat de pasta seca dolça juntament amb els vanos, les neules i les seves variants amb xocolata.