Societat

Les Terres de l’Ebre ja reclamen la declaració de zona catastròfica

Deltebre i Alcanar són els primers municipis a demanar aquesta línia d’ajuts pels efectes del temporal

Els danys més visibles castiguen el litoral o les explotacions d’arròs

Faran falta setmanes, o fins i tot potser mesos, per quantificar amb detall les conseqüències que haurà tingut el pas del temporal Glòria sobre les Terres de l’Ebre. Les primeres valoracions d’urgència, però, ja parlen d’un daltabaix sense pal·liatius, i és per això que alguns municipis afectats han començat els tràmits per demanar ajuts a les administracions superiors per poder suturar la ferida oberta. És el cas dels ajuntaments de Deltebre i Alcanar, que ja han sol·licitat al govern estatal la declaració de zona catastròfica, denominada tècnicament com a zona afectada per emergència de Protecció Civil. El ple de Deltebre ho va acordar per unanimitat dimecres a la nit, després que una primera estimació assenyali que els danys per la tempesta pugen a 9,5 milions d’euros.

Segons els informes municipals, el mal temps ha provocat la desaparició de 25 metres de la línia de costa, ha afectat 3.000 hectàrees de cultiu d’arròs i ha desdibuixat 6.500 metres de platges, a més de causar danys en camins rurals i desguassos. També ha calgut reallotjar dues famílies, han quedat negats 40 carrers i han caigut una quarantena d’arbres i 30 pals d’enllumenat. A més, cal afegir-hi talls de subministrament elèctric de més de sis hores que han afectat un 85% dels veïns, i desperfectes i inundacions en equipaments. Les activitats econòmiques també s’han vist perjudicades, amb plataformes muscleres desaparegudes o el moviment de sorres de la bocana que no permet als pescadors feinejar. “La situació és d’emergència total”, va resumir l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler.

L’Ajuntament d’Alcanar, per la seva banda, també demanarà la declaració de zona catastròfica. “No tenim prou recursos econòmics per tornar a la normalitat. L’impacte ha estat tan virulent que ha modificat tota l’orografia de la costa del nostre terme. Necessitem l’ajuda de les administracions supramunicipals”, va assegurar l’alcalde, Joan Roig. En aquest cas, els danys encara s’estan calculant. Però seran elevats. La línia de costa de les Cases d’Alcanar està molt afectada, així com carrers, habitatges o el port marítim.

LA FRASE

Davant de fets excepcionals, hem de prendre mesures que vagin més enllà de les ajudes habituals
Lluís Soler
alcalde de deltebre

Alerta per l’augment del cabal dels rius Sió i Ondara

La situació continua sent d’alerta, i per això Protecció Civil va alertar ahir de crescudes importants del riu Sió, l’Ondara i el Corb, tots afluents del Segre.

L’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, va lamentar que el municipi tornés a patir una pujada del Sió, i va reconèixer que el cabal del riu ahir va assolir uns nivells equiparables als del 2015, quan van morir quatre àvies quan es va inundar la residència on dormien. La diferència, però, tal com va remarcar, és que aquest cop s’han rebut els avisos de manera adequada i s’ha pogut informar la població de manera preventiva. De fet, el riu es va desbordar al migdia, tal com ja assenyalaven les alertes, i va inundar parcs i jardins, així com baixos i soterranis d’algunes cases del costat.

A banda d’Agramunt, el Sió també va sobrepujar de cabal al pas per Malgrat, Castellnou d’Oluges i la Prenyanosa, cosa que va afectar les comunicacions entre aquests tres pobles. A la Prenyanosa fins i tot hi havia una casa incomunicada perquè tenia els accessos inundats.

Davant d’aquesta situació, la Paeria de Cervera també va activar el pla Inuncat en fase d’alerta, per les afectacions causades pel riu Sió i per la crescuda del cabal de l’Ondara al pas pel municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.