Societat

El temporal ‘Glòria’ provoca 70 milions de danys a la Selva

Empreses de Massanes i Sant Feliu de Buixalleu formen part de la llista de principals damnificats

Refer les vies verdes a la demarcació costa 1,1 milions, incloent-hi el pont entre la Cellera i Anglès

El Consell Comarcal de la Selva xifra en 70 milions d’euros els danys a la comarca del temporal Glòria. És una primera estimació, diuen fonts del Consell, i inclouen afectacions en béns públics municipals i en béns privats. A Massanes, per exemple, les empreses del polígon van tenir pèrdues de 14 milions i les de Sant Feliu de Buixalleu, sobretot les del polígon Skol, de més de 43, afirmen els alcaldes dels dos municipis, Joan Pou i Josep Roquet, respectivament.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el delegat del govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, i responsables d’Interior, Agricultura i l’Agència Catalana de l’Aigua es van reunir ahir a la seu del Consell amb la majoria d’alcaldes i alcaldesses selvatans.

Segons informa el Consell, la majoria dels informes d’avaluació dels ajuntaments parlen d’afectacions a camins i carrers, pèrdua de sorra en molts trams de les platges i danys als passeigs marítims, pèrdua de contenidors, esllavissades de murs o avaries a la xarxa de l’aigua i l’enllumenat en diversos municipis.

És el cas de Sils, on no hi ha aigua potable des de fa dies. De fet, des de diumenge un camió cisterna distribueix aigua als veïns a la plaça Canigó. Avui podria ser l’últim dia que ho fes. Almenys això és el que espera l’alcalde silenc, Eduard Colomé. L’afectació es deu a l’elevat índex de terbolesa, que no fa recomanable beure l’aigua. L’empresa concessionària, Sorea, hi fa tractaments des de fa dies.

Per la seguretat

El Consorci de les Vies Verdes de Girona ha fet una primera estimació del cost que tindrà arreglar els desperfectes del temporal Glòria a la xarxa de carrils bici gironina que puja fins a 1,1 milions d’euros. Molt probablement aquesta quantitat s’incrementarà, un vegada es posi fil a l’agulla i, a més, perquè l’estimació l’ha fet sobre les principals afectacions i fa incidència en els treballs indispensables per a la seguretat dels usuaris.

Aquestes actuacions, segons ha informat el consorci, se centren a reconstruir del pont d’Anglès i la Cellera, que va col·lapsar pel trencament d’un pilar; refer la plataforma de la via al Pasteral, desapareguda per les inundacions, i retirar la terra, els vorals i la brossa vegetal, que es van esllavissar i que van afectar especialment la Ruta del Ferro i del Carbó (Ripoll - Sant Joan de les Abadesses) i la Ruta del Carrilet I (Olot-Girona). Així mateix, el consorci actuarà en un total de 20 quilòmetres de les vies verdes per arreglar forats al ferm i reposar sauló, i per reposar esculleres i murs de contenció que van quedar desplaçats. L’ens gestor de les vies verdes gironines ha informat, a més, que la ruta Pirinexus també ha quedat malmesa en diversos punts, fins i tot tallada en trams del Baix Empordà i l’Alt Empordà.

Mig milió a Ripoll

Al Ripollès, el Consell Comarcal ha xifrat en 1,9 milions d’euros els danys provocats pel Glòria, als quals cal afegir els 2,5 provocats a l’octubre de 2018 per la tempesta tropical Leslie, de la qual moltes zones de la comarca encara s’estan refent. La valoració és encara provisional. El municipi més afectat és Ripoll, amb uns desperfectes per valor de 590.480 euros, bàsicament per reparar esllavissades, el parquet del pavelló de l’Avellaneda i la canonada principal de subministrament d’aigua. A Vallfogona de Ripollès, els danys pugen a 542.927 euros i s’haurà de refer esculleres i murs de contenció que han cedit, a més de reparar paviments de camions i desperfectes a la xarxa municipal d’aigua.

El president del Consell del Ripollès, Joaquim Colomer, no descarta convocar un consell d’alcaldes i un ple extraordinaris per fer pressió a les administracions superiors a l’hora d’obtenir més recursos econòmics per sufragar els danys. Colomer avança que convidarà les autoritats de la Diputació de Girona, la Generalitat i del govern espanyol per aconseguir aquest objectiu.

LA XIFRA

1,8
milions d’euros és l’afectació a la Cellera de Ter, segons dades facilitades pel Consell de la Selva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.