Arxiven la investigació a l’exdirector de la Dgaia
El jutge, a petició del fiscal, tanca el cas que qüestionava l’actuació de Ricard Calvo per haver signat contractacions d’entitats en què havia treballat
Lamenta que s’hagi aprofitat per desgastar ERC
El jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona, a petició de la fiscalia, ha tancat l’expedient de diligències prèvies contra l’exdirector de la Dgaia, Ricard Calvo. L’actuació es va iniciar l’agost del 2017, quan l’exresponsable d’Atenció a la Infància, que també era regidor d’ERC a l’Ajuntament de Girona, era qüestionat per la seva gestió i se l’acusava d’irregularitats en les adjudicacions a entitats amb les quals havia tingut relació.
Dos anys i mig després els fets recollits per la fiscalia han determinat que no hi ha indicis i arxiva el cas sense que hagi estat necessària la seva declaració. “S’ha revisat amb pèls si senyals i gratat a fons i per fi s’han posat les coses a lloc i s’ha demostrat que no hi ha res de res”, assegurava Calvo, que no obviava el perjudici personal que li ha suposat tot aquest afer. En l’expedient es recullen diversos informes, jurídics i administratius, així com el de la comissió d’ètica del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en què es descarta qualsevol tipus d’irregularitat.
“S’han fet molt llargs, aquests dos anys i mig de veure com tothom especulava i no et podies defensar perquè tampoc et citaven enlloc”, explicava Calvo, que amb l’arxivament del cas es veu “reforçat” i tanca la possibilitat de demanar responsabilitats.
Aprofitar per “burxar”
Segons Calvo, les acusacions a què s’ha vist sotmès s’han aprofitat per “burxar” i desgastar tant la seva persona com desprestigiar ERC i el procés sobiranista. “Es va aprofitar mediàticament i està clar que interessava desgastar ERC”, conclou.
Calvo va ser acusat per la CGT d’afavorir la Fundació Acció Social Infància (FASI) i Plataforma Educativa, que gestionen centres de menors tutelats per l’administració i on ell havia treballat abans de començar a dirigir la Dgaia. La CUP també va denunciar a l’Oficina Antifrau un possible “conflicte d’interessos” i, tot i que sempre va defensar la professionalitat de Calvo, va ser l’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, qui va obrir un expedient per estudiar si hi havia hagut irregularitats en alguna adjudicació.
En el terreny polític
Calvo va comparèixer el febrer del 2019 en la comissió d’Afers Socials per explicar que no havia participat en les meses d’adjudicacions, i que només va assumir allò “indelegable’’. Segons va dir, mai ningú l’havia informat que es podien generar “conflictes d’interessos” en signar adjudicacions a entitats per a les quals havia treballat en la seva etapa anterior a la Dgaia. L’oposició va carregar contra “l’ètica” de Calvo i alguns partits van acusar ERC de protagonitzar un “entramat corrupte”. El ple del Parlament va aprovar al juny una moció del PSC que instava el govern a presentar-se com a acusació particular en el procediment judicial que ara s’ha arxivat.