10 Presons
Doble aïllament als penals
El Departament de Justícia suspèn les entrades i sortides de les presons i hi redueix el nombre de professionals per evitar els contagis
Els reclusos tenen més trucades setmanals, 20 de vuit minuts, per parlar amb els familiars
Doblement confinats: la condemna judicial i, ara, la sanitària. Així viuen els prop de 8.500 reclusos que hi ha als centres penitenciaris catalans des que dilluns la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia va extremar les mesures per limitar el contagi de coronavirus a l’interior dels penals i als centres de justícia juvenil. En concret, s’han suspès les sortides dels reclusos en permisos i activitats, així com l’entrada als centres de voluntaris i familiars. El Departament també va anunciar que redueix el nombre del personal que hi va a treballar. Als penals hi ha uns 4.500 professionals i l’objectiu és que durant l’estat d’alarma vagin a treballar el 70% dels professionals de règim interior –responsables de la seguretat interna– i el 50% dels de tractament i els de les oficines.
I, després de la queixa dels cinc sindicats de funcionaris representats a les presons, dimecres Justícia i Salut van acordar que tots els professionals dels serveis penitenciaris i de justícia juvenil disposin de mascaretes quirúrgiques per a les actuacions que impliquin proximitat o contacte amb persones privades de llibertat. Carles Membrado, coordinador de la secció sindical IAC-CATAC de presons, denuncia que “a principi de setmana alguns companys angoixats van portar mascaretes de casa i la direcció els les va fer treure per no crear alarma”, i hi afegeix que “Justícia ha trigat a posar mesures”, a més de demanar formació en protecció.
Una altra mesura és que les persones que ingressen per primer cop a la presó són aïllades durant 14 dies per passar la quarantena. I, dels 1.700 presos en tercer grau, és a dir que només han d’anar a dormir al penal, a 251 (el 15%) Justícia els permet anar a dormir a casa. Dins dels penals, els tallers i activitats esportives s’ha limitat que es facin en el propi mòdul per evitar que els reclusos es barregin.
I, per compensar les suspensions dels vis-a-vis i les comunicacions amb amics i familiars per locutori de vidre, Justícia ha doblat el nombre de trucades telefòniques que tenen els interns: s’ha passat de 10 trucades de vuit minuts a 20 de la mateixa durada. Una hora i 20 minuts més de telèfon a la setmana. Alberto Gómez, responsable del sindicat CSIF Presons, treballa a la zona de comunicacions de la presó Brians 2, on hi ha hagut el primer reclús positiu de coronavirus traslladat a l’hospital i 118 en aïllament. “Fem de nexe entre les famílies i els interns i la mesura ha estat un xoc, però els expliquem que sobretot és per protegir-los a ells”, declara Gómez, que comparteix que fa dies van exigir “mesures més dràstiques a Justícia”: “El 15 de març, amb l’estat d’alarma, es van mantenir els locutoris i vam dir-los que poden aplegar-se unes 300 persones en un torn!” En aquest inèdit context, els sindicats reclamen més transparència i mitjans de protecció, mentre la consellera de Justícia, Ester Capella, a través d’un escrit, ha agraït l’esforç a tots els treballadors.