Els pescadors es queden a port i es tanquen les llotges
Les confraries alerten que és arriscat sortir a treballar garantint les distàncies de seguretat a les barques on ja s’han produït contagis
El producte perd valor sense la demanda dels restaurants
Les embarcacions de pesca no sortiran a la mar després que les confraries han anat decidint aturar l’activitat pel risc de contagis entre els treballadors. Tot i que l’activitat està permesa pel decret d’estat d’alarma per garantir l’abastiment dels mercats d’aliments, des del sector denuncien que no es pot continuar sortint a pescar incomplint les mesures de protecció i les distàncies de seguretat que es recomanen per no propagar el virus. “És impossible mantenir les distàncies a les barques on hi ha fins a catorze persones treballant sense mascaretes i guants perquè no se’n troben”, assegura Antoni Marzoa, patró major del port d’Arenys i president de la Federació Territorial de Confraries de Barcelona. A causa del que consideren un “risc innecessari” ja hi ha confraries com les d’Arenys de Mar i Blanes que divendres van decidir fer l’última subhasta del peix i tancar.
A la confraria de pescadors de Tarragona van aturar l’activitat dimecres en detectar-se dos casos de coronavirus entre els treballadors de l’oficina que van accelerar el tancament de les instal·lacions on el 90% de la flota ja feia dies que no feinejaven per la manca de seguretat. L’estat d’alarma va saltar el mateix dia al port de Sant Feliu de Guíxols, on els contagiats per Covid-19 eren pescadors i també es va anunciar el tancament de la llotja.
“Si es continua demanant que s’embarquin serà un no parar de casos perquè es demana un exercici de solidaritat quan no hi ha els mitjans i són un focus de propagació del virus”, es lamentava Marzoa. Entre les mesures es demana als armadors que prenguin la temperatura de cadascun dels tripulants cada dia abans d’embarcar-se i s’assegurin que no presenten cap símptoma. “Així se’n renten les mans i amb aquest risc obligues el pescador a treballar”, manifesta Marzoa, que justifica que les barques d’encerclament i arrossegament, que són les que porten més treballadors, hagin estat les primeres a decidir-se a plegar per evitar possibles contagis.
Les confraries d’Arenys de Mar i Blanes anunciaven divendres que no obriran demà les llotges. Ho fan dues setmanes després que el sector veiés amb preocupació com es tancaven per l’estat d’alarma hotels i restaurants. “Són el nostre client principal i si cau la demanda tampoc es valora el producte, que s’està malvenent”, reconeixia el patró del port d’Arenys, on els darrers dies els peixaters podien comprar la gamba grossa a meitat de preu, a 35 euros el quilo. “Qui vol comprar gamba fresca ara mateix? No som vitals ni imprescindibles”, assegurava el responsable de la federació de les confraries de Barcelona, que assenyala que l’abastiment de peix està garantit per mesos a la població a partir de la indústria conservera i del congelat que s’abasteix de les flotes “d’altura” que pesquen més allunyades de la costa. Les confraries preveuen acollir-se als expedients temporals d’ocupació, els ERTO, atesa la situació excepcional i confien que l’administració també tingui en compte l’aturada per força major de molts autònoms i armadors.
LA FRASE
“El risc no compensa; cap a casa”
En Salvador és un dels pescadors artesanals al port d’Arenys que ja fa uns dies va decidir quedar-se a port. Tot i que només són dos a la barca assegura que “no val la pena jugar-se la salut” i sortir a pescar en la situació actual en què qualsevol es pot convertir en un focus de propagació del virus. Assegura que és complicat mantenir les distàncies i veu “impossible” feinejar protegit amb mascareta i guants. Amb tot, l’esforç de sortir amb la barca no compensa el preu a què es paga el peix, que ha perdut valor des que els restaurants i hotels han tancat arran de l’estat d’alarma. “Jo he anat venent a bon preu el que pescàvem però al final penses que no et compensa el risc i prefereixo quedar-me a casa amb els meus”, explica.