Societat

El món llegendari del Montseny

La ruta, d'Arbúcies a Santa Fe, permet descobrir els escenaris del bon grapat d'històries màgiques que amaga el massís

Ja ho deia l'escriptor Víctor Balaguer, montsenyenc impenitent, devorador de camins i de rondalles, en la seva obra Al pie de la encina, escrita amb motiu de les seves estades a can Blanc, d'Arbúcies: «El Montseny és ple de supersticions i llegendes.» I tenia tota la raó. El massís guarda un munt d'històries màgiques que s'han conservat tot i el pas del temps, un bon grapat de les quals va recollir l'escriptor i rondallista Apel·les Mestres en el seu llibre Llegendes i tradicions del Montseny. Aprofitant que Arbúcies llueix aquests dies un color especial amb motiu de les Enramades, el Parc Natural del Montseny proposa una ruta pel massís, partint del municipi selvatà, que permet descobrir els escenaris d'algunes d'aquestes històries de bruixes, goges i dames misterioses.

El punt d'inici de l'itinerari és el centre d'Arbúcies, prop de l'arbre de la Llibertat, un plàtan centenari declarat arbre monumental, a la plaça de la vila. Concretament, al Museu Etnològic, on es pot veure un interessant audiovisual de 25 minuts sobre les llegendes del Montseny. A més, el museu disposa de 15 sales en les quals es pot veure una gran exposició sobre el paisatge, la història, els costums i les tradicions del Montseny.

La bellesa natural del municipi ha captivat molts visitants il·lustres, entre els quals hi ha el pintor Santiago Rusiñol, que avui té un itinerari dedicat que recorre el passeig de la Riera i el parc de la Glorieta, que van inspirar vuit dels seus quadres.

Entre els tresors del patrimoni natural d'Arbúcies destaca també el Jardí Dendrològic del Roquer, amb més de 150 espècies de plantes, moltes de les quals són exemplars únics, com ara un cedre de l'Himàlaia amb pinyes de color lila o la magnòlia més gran d'Europa.

El salt de la Dona d'Aigua

Les dones d'aigua són éssers encantats de la mitologia catalana, que habiten en indrets d'aigua dolça, en forma de nimfes sovint alades, símbol de la fecunditat i la vida. A Arbúcies hi ha una cascada que s'anomena el salt de la Dona d'Aigua, que representa la cabellera d'una d'aquestes nimfes, que es va casar amb l'hereu de Can Blanch, al municipi. S'hi arriba per una pista que surt del polígon proper a l'estany de la Dona d'Aigua, dins del nucli urbà, on hi ha una pedra amb un text que fa referència a aquest ésser mitològic.

El castell de Montsoriu

Situat entre Breda, Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, sobre un turó de 650 m d'altitud, s'alça una de les fortaleses medievals més notables de Catalunya i, segons l'escriptor Bernat Desclot, «una de les més belles i nobles del món». Per arribar-hi cal anar cap a Breda i desviar-se a mig camí cap a Fogueres de Montsoriu. L'accés al castell és a la mateixa carretera. Cal deixar el cotxe i pujar-hi caminant durant uns 45 minuts pel camí indicat. Des de la fortalesa en destaquen les vistes, que abracen la depressió prelitoral i la costa, els massissos del Montseny i les Guilleries.

Per les seves característiques, el castell ha generat moltes llegendes. Una d'elles explica que cada nit de Sant Joan apareix una dama nua dalt de la torre amb una llàntia i un corn de caça que, en sonar, fa aparèixer un cavaller sobre un cavall negre, que pren la dama i desapareix en la foscor de la nit.

El Gorg Negre

Seguint l'itinerari, des de Breda, s'arriba a Gualba. En aquest municipi, concretament en un indret anomenat el pla de les Bruixes, explica la llegenda que s'hi reunien les bruixes per celebrar les malvestats que originaven les tempestes. Els veïns van decidir plantar-hi una creu per allunyar-les. Però segurament la llegenda més coneguda és la del Gorg Negre, habitacle de goges o dones d'aigua, situat a la riera, al camí que va a Santa Fe.

Fageda de Santa Fe

Hi ha molts boscos al Montseny que recorden els escenaris de les llegendes d'Apel·les Mestres, però el que més predisposa a la recreació d'històries màgiques és la fageda de Santa Fe, que es caracteritza per la gran pobresa de la flora del sotabosc. Per visitar-la, es pot arribar en cotxe fins a la font de Passavets (prop del centre d'informació del parc natural Can Casades) i des d'allà continuar caminant per la ruta que porta fins al turó de l'Home, que fa ziga-zagues fins als primers avets.

FITXA DE LA RUTA

A Arbúcies s'hi pot arribar per l'AP-7, agafar la sortida 10 d'Hostalric, la C-251 en direcció a Sant Celoni i enllaçar amb la GI-552, o per l'eix transversal, C-25.

DADES D'INTERÈS

Oficina de Turisme d'Arbúcies. Museu Etnològic del Montseny, La Gabella. Tel. 972 860 908 /972 162 477 www.arbucies.cat
Parc Natural del Montseny. Masia Mariona. Ctra. 5119, km 2,5. Mosqueroles (Fogars de Montclús). Tel. 938 475 102 www.diba.es/parcs/montseny/montseny.htm


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Presenten les novetats del museu de la terrissa de Quart

QUART
societat

Fan retirar una vuitantena de vehicles abandonats als carrers

girona

El Port de Barcelona inicia la licitació per a la construcció de tres molls i la nova terminal de ferris al Moll Adossat

Barcelona
societat

Un brot de gastroenteritis ha afectat 29 nens i monitors d’uns campaments

la vall d’en bas
Medi ambient

La nova comunitat de regants del Penedès i Garraf donarà cobertura 25.000 hectàrees de vinya

Sant Martí Sarroca
patrimoni

Restauren mig miler d’elements arquitectònics i escultòrics gòtics de la coberta de la Catedral de Tortosa

Tortosa
llengua

Dos de cada tres catalanoparlants veuen en la llengua, identitat

barcelona
Educació

L’aturada lectiva concentra 83 obres als centres educatius de Barcelona

Barcelona
Societat

Reforç de la presència dels Mossos a l’aeroport del Prat amb una nova comissaria

Barcelona