Justícia ajorna la construcció del Centre Obert de Tarragona i reformes en jutjats i presons de tot Catalunya
El Govern reprendrà els treballs després de l’emergència sanitària
El Departament de Justícia ha ajornat obres valorades en 20,5 milions, com ara la construcció del Centre Obert de Tarragona i altres reformes en jutjats i presons de tot Catalunya. Es tracta de 9 actuacions transitòriament suspeses per evitar qualsevol activitat i facilitar el confinament, i es reprendran després de l’emergència sanitària. El principal projecte afectat per la suspensió és el nou Centre Obert de Tarragona, al solar del carrer Arquebisbe Pont i Gol, entre la comissaria de la Guàrdia Urbana i la comandància de la Guàrdia Civil. És un equipament amb una inversió de 9,5 milions d’euros, que havia d’estar acabat l’estiu de l’any que ve.
Aquest centre tindrà una superfície de 6.120 metres quadrats i capacitat per a 146 persones en tercer grau penitenciari. Les obres van començar al febrer i, a hores d’ara, els operaris tot just treballaven en el moviment de terres i la fonamentació.
En l’àmbit dels serveis penitenciaris, també han quedat temporalment suspeses les obres de millora de les teulades, el sanejament i els sistemes de seguretat del Centre Penitenciari Quatre Camins (la Roca del Vallès), valorades en 8,7 milions d’euros. Van començar a finals del 2019 i havien d’estar enllestides en dos anys, a finals del 2021.
Pel que fa als equipaments judicials, la suspensió dels contractes d’obres de la Generalitat per l’emergència sanitària ha afectat set intervencions. En concret, ha impedit continuar amb les obres de remodelació, reforma i climatització dels jutjats de Sant Feliu de Llobregat, valorades en un milió d’euros; i les dels jutjats de Rubí, que suposen més de 600.000 euros d’inversió en la seu principal i en altres dependències de la ciutat. Justícia va iniciar les dues obres aquest novembre.
També s’han aturat provisionalment els treballs de reforma i d’eliminació de barreres arquitectòniques a la seu dels Serveis Territorials a Lleida, començades a l’octubre i valorades en més de mig milió d’euros. S’han suspès igualment les obres a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet, per ubicar el Jutjat de Primera Instància número 60, i els dos jutjats socials de nova creació, els números 34 i 35, a l’edifici C; els de l’edifici judicial del Canyeret de Lleida, de modernització del centre de transformació elèctrica, així com la millora de les instal·lacions de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Palau de Justícia de Tarragona. Projectes com el dels jutjats de Tremp, a punt de començar, s’ajornaran fins que s’acabin les mesures de confinament.
Els únics treballs que continuen són els que es consideren d’emergència, bàsics o estratègics, perquè són estrictament necessaris per garantir el funcionament dels serveis i els drets humans. Entre ells, la millora de la videovigilància per enregistrar imatge i so en les cel·les d’aïllament provisional i contenció, i en les zones d’escorcoll, al Centre Penitenciari Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires). A la presó del Baix Llobregat també tindran continuïtat els treballs per actualitzar el sistema d’obertura i de tancaments de portes.
Al Centre Penitenciari de Ponent (Lleida) hi ha obres en marxa per modernitzar els sistemes de seguretat de tot l’equipament. Hi destaca la substitució dels grups electrògens d’emergència, alarmes antiincendis, el sistema d’intèrfons i les portes de les cel·les. A Ponent i al Centre Educatiu El Segre també es modernitzaran el sistema de videovigilància, sense cap alteració del calendari. Justícia tampoc interromp la reparació dels ascensors de l’edifici judicial del Canyeret.