L’Alt Empordà, líder en assistència legal telemàtica
La comarca és capdavantera a les comarques gironines en sessions d’assistència a detinguts i víctimes de violència de gènere
A l’Alt Empordà s’han efectuat 20 sessions des del 14 de març
El partit judicial de Figueres és capdavanter en nombre d’assistències a detinguts fetes per videoconferència, segons dades facilitades pels serveis de Justícia de les comarques gironines que ha fet públiques el Col·legi de l’Advocacia de Figueres-Alt Empordà.
Figueres ha estat el partit judicial de la demarcació on s’han fet més sessions (en cadascuna els advocats, la majoria d’ofici, poden assistir diversos detinguts), vint, des que es va decretar l’estat d’alarma. Al de Girona se n’han fet onze, al de Ripoll sis i al de Santa Coloma de Farners quatre, mentre que a Blanes se n’han fet tres, a Puigcerdà dues i a la Bisbal d’Empordà, Olot i Sant Feliu una. Des de la declaració de l’estat d’alarma, cossos policials, jutjat de guàrdia i advocacia han treballat conjuntament per fer possible el sistema de videoconferència per assistir persones detingudes i víctimes de violència de gènere. Des de fa poc, també s’hi ha sumat la comissaria de la Policía Nacional de la Jonquera. Participa també en les videotrucades un traductor, si fa falta.
El Col·legi de l’Advocacia de Figueres-Alt Empordà confia que finalment totes les dependències policials s’acabin sumant al sistema, “cosa que evitarà desplaçaments i contactes en aquests moments tan delicats per a la salut pública”.
Es continua donant assistència als col·legiats i a la ciutadania pels serveis d’assistència jurídica gratuïta (AJG), orientació jurídica (SOJ) i orientació a la mediació (SOM) de forma telefònica o telemàtica.
LA XIFRA
J.R. Puig: “Ara serveix, però és bo el cara a cara
El degà del Col·legi de l’Advocacia de Figueres-Alt Empordà, Joan Ramon Puig, valora positivament que cada cop hi hagi més cossos policials que s’afegeixin al sistema. El sistema ja està estès per a declaracions a jutjats o per tenir contactes amb presos en presons, però no en l’assistència. Considera que ara va bé però que prefereix el contacte amb l’assistit. “La proximitat ens permet fer una millor feina i tenim més temps per parlar”, assenyala.