Talls viaris pel temporal de pluja i alerta per la crescuda de rius
La pluja intensa fa tallar carreteres al Baix Empordà i guals i passallisos arreu de la demarcació
Fa pujar ràpidament el cabal de rieres i rius, especialment l’Onyar i el Daró, i avui pot complicar la situació
El temporal de pluja que va començar a afectar la demarcació el cap de setmana es va intensificar ahir, amb els primers talls viaris i les crescudes de rius i rieres, que es podrien agreujar en les pròximes hores. La jornada es va saldar amb diverses carreteres tallades: les més destacades, la C-31 –entre Ullà i Verges– i la GIV-6321 –de Bellcaire a Albons– per inundació de la calçada, i la GI-682 –per esllavissades al terme de Sant Feliu de Guíxols, en direcció a Tossa–, totes tres al Baix Empordà.
En aquesta comarca, l’acumulació d’aigua va fer tallar diversos camins i passallisos. Però el pitjor neguit es vivia a prop del riu Daró, on el cabal va anar creixent al llarg del dia i superava els 215 m³ per segon a les onze de la nit i continuava creixent, tot i haver-hi caigut només 63 litres per metre quadrat. A Girona, l’Onyar també continuava creixent per sobre dels 395 m³ per segon. Les dues xifres quedaven lluny encara dels 427 i 536 metres cúbics per segon que, respectivament, van assolir al gener pel Glòria. El risc, però, és que la previsió indica que avui s’acumularà molta més pluja, fins a 100 litres més per metre quadrat.
Les afectacions també van arribar a altres comarques. A l’Alt Empordà, al vespre, les rieres inundaven baixos, per exemple, al Port de la Selva. Al Pla de l’Estany, com és habitual en aquests casos, la zona més perjudicada va ser el terme de Cornellà, on les rieres i, sobretot, el Terri, van sortir de mare en alguns punts i van cobrir passallissos i algun pont, i van complicar la circulació. El creixement del cabal del Terri es deu tant a l’aportació directa de la pluja a la capçalera com –sobretot– al fet que a Banyoles obren les comportes de desguàs de l’estany per evitar problemes en aquell municipi. Aquest aigua procedent del llac va a parar, a través dels recs i la riera Canaleta, al Terri. En aquesta ocasió, les comportes ja s’havien obert dilluns.
Al tram garrotxí del Fluvià el riu també va cobrir els passallisos habituals als termes de Montagut i Oix, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer, deixant aïllats alguns veïnats. I a la Selva, el temporal va fer desbordar rieres i va provocar la caiguda d’un arbre sobre una casa a Santa Coloma de Farners, molt a prop de l’ajuntament. Va destrossar el porxo i l’entrada d’una casa, però sense ferits.
(Amb informació de Ramon Estéban i Jordi Ferrer.)
LA XIFRA
L’ACA desembassa per prevenció
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va incrementar ahir progressivament el cabal d’aigua alliberada als embassaments gironins, que voltaven el 90% de capacitat, per preparar-los per contenir l’aigua caiguda a les capçaleres del Ter i la Muga.
En el cas de l’embassament de Darnius-Boadella, que es trobava al 89% de la seva capacitat, a primera hora de la tarda van obrir comportes per deixar anar un volum de 26 m³ per segon. I al vespre van decidir incrementar-lo fins als 33. I pel que fa al sistema de Sau, Susqueda i la presa del Pasteral, on al migdia i primera hora de la tarda ja havien elevat el cabal de sortida de 25 a 40 m³ per segon, a les 19 h també van ampliar l’obertura de comportes per deixar anar 60 m³ per segon Ter avall. Els tres embassaments del sistema havien assolit el 92,5% de la seva capacitat.
Des de l’ACA van defensar que, tot i tractar-se de cabals de desembassament poc habituals, no preveien riscos d’inundació llevat de zones puntuals, com ara guals o accessos a les lleres. Pel Glòria, al gener, la capacitat del Sistema Ter va excedir el 100% diversos dies.