Societat

3.400 famílies catalanes són cridades a participar en l’estudi de seroprevalença

Comença el treball per saber el volum de població que ha desenvolupat anticossos de la Covid-19

El pla l’ha dissenyat el Ministeri de Sanitat espanyol

Fins a 3.409 famílies catalanes rebran entre aquesta setmana i mitjan mes de juny la trucada d’un portaveu del sistema de salut pública que convidarà els seus membres a participar en l’estudi de seroprevalença de la Covid-19 entre la població. El treball, que a Catalunya executarà sobre el terreny 146 equips del sistema d’atenció primària, l’ha dissenyat i el porta a la pràctica el Ministeri de Sanitat en col·laboració amb l’Institut Carlos III i té com a objectiu saber quin percentatge poblacional ha desenvolupat anticossos de l’agent causant de la pandèmia.

El contingut i el to de la comunicació que rebran aquestes famílies serà d’invitació perquè la participació en l’estudi és voluntària. D’aquesta manera, a tot l’Estat espanyol es preveu contactar amb 36.000 famílies, un fet que suposa convidar 90.000 persones, però ja es calcula que la mostra es concretarà en uns 60.000 participants.

Els voluntaris rebran una visita a casa d’un equip d’atenció primària o se’ls convidarà a anar al CAP, en funció de com hagi evolucionat la situació sanitària. La participació en la prova consistirà en una doble analítica. Primer un test ràpid que es fa amb una obtenció de sang a través d’una punxada al dit. La segona analítica obligarà a fer una extracció convencional que serà analitzada pel Centro Nacional de Microbiología, institució de caràcter estatal. Aquesta segona mostra s’analitzarà amb una tècnica serològica més sofistica i més precisa que els tests ràpids. Al marge de les extraccions de sang, els ciutadans també hauran de respondre a un qüestionari.

D’altra banda, l’hospital del Parc Taulí de Sabadell, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, ha posat en marxa un estudi pioner per conèixer la resposta immunitària davant del coronavirus del personal sanitari i d’un grup ampli de pacients del centre sanitari. L’estudi també s’estendrà a la població de referència de Sabadell i al Vallès Occidental. A partir de les mostres analitzades es podrà determinar quina part de la població ha desenvolupat immunitat a la Covid-19 i es podrà avaluar el grau de resposta als anticossos per orientar sobre la protecció futura per fer front a la infecció. Aquest estudi estarà enllestit d’aquí a un any.

LA XIFRA

9.928
persones
es preveu que participaran a Catalunya en l’estudi per saber la seroprevalença de la Covid-19.

Antifrau insta a crear un òrgan de control de les despeses de la Covid-19

M.P

L’Oficina Antifrau de Catalunya ha elaborat un document de recomanacions per prevenir els riscos en l’exercici de les potestats públiques durant la crisi de la Covid-19 , que ahir va enviar a totes les administracions catalanes. Paral·lelament, l’ens, que dirigeix Miguel Àngel Gimeno, manté oberta, des del 9 d’abril passat, una investigació sobre si hi ha hagut mala praxi en la cadena de distribució i venda de material sanitari pel coronavirus, arran de l’augment de preus.

L’informe inclou recomanacions d’aplicació immediata i de futur perquè” les administracions facin una gestió íntegra dels fons extraordinaris que s’estan mobilitzant, i així incrementar la confiança de la ciutadania en els poders públics refermant la transparència, el control i l’avaluació i el retiment de comptes”. Dues d’aquestes propostes són que les administracions informin “en temps real” de la gestió, i no obviar cap control, tot i la urgència en els contractes. Ara, el govern català no detalla ni els contractes ni les empreses a qui fa les compres per la Covid-19. A més, Antifrau insta el Parlament a impulsar la creació, de manera immediata, d’un mecanisme per al seguiment i el control de la despesa vinculada a la crisi, formada per organismes públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

L’habitatge i el sou retarda als 29,8 anys l’emancipació juvenil

barcelona
medi ambient

Denuncien tres barques per fondejar a les zones de bany de dues cales

palamós

El Prat aprova un pla per reforçar la Formació Professional

El Prat de Llobregat
economia

La Molina inaugura una de les pistes de pàdel més altes d’Europa

la molina
Societat

Les santes patrones de Mataró reben el tradicional homenatge en una jornada gran de les festes

MATARÓ
oci

La nova atracció del Tibidabo ja desafia la gravetat amb una caiguda de 52 metres

Barcelona
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra