El BOE no resol dubtes i l’Estat prega sortides “responsables”
El passeig es limita a un quilòmetre de casa i la pràctica esportiva, que no defineix, a tot el municipi, i les dues pel temps “estrictament necessari” i un cop al dia
Simón aclareix que un pare podrà fer esport i després sortir amb els fills
Els que esperaven avui les ordres precises al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre quines casuístiques, en quines condicions i com es podrien compaginar, o no, les diferents franges horàries establertes per col·lectius a l’hora de començar a fer activitat física no professional a partir d’avui, hauran d’aplicar “la sensatesa” i “la lògica”, en paraules del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.
Les noves disposicions generals publicades ahir modifiquen les condicions del reial decret d’estat d’alarma del 14 de març i les condicions horàries per als nens de l’ordre de dissabte passat –ara fixades de les dotze del migdia a les set de la tarda–, i incorpora les noves per sortir a fer passejades per als majors de 14 anys en parella amb una de les persones amb qui es convisqui –de sis a deu del matí i entre les vuit del vespre i les onze de la nit–, compartint horari amb les que podran practicar esport de manera individual. Les dues accions –passejar i esport individual– reben la consideració d’activitat física al BOE, que recomana 150 minuts d’activitat moderada a la setmana o 75 minuts de vigorosa, o una combinació de totes dues per salut física i emocional, però no especifica, per exemple, en quina categoria s’ha d’incloure la possibilitat de caminar ràpid o fer senderisme. I és que les condicions per fer una activitat o l’altra, malgrat compartir horari, no són les mateixes. Mentre que la passejada es limita a l’entorn d’un quilòmetre del domicili, l’esportiva només limita que s’ha de practicar dins del propi municipi, i es podrà anar acompanyat “per necessitat” d’una persona amb qui es convisqui, un empleat de la llar o una cuidadora.
En tots dos casos l’ordre deixa clar que només es podrà sortir si no es tenen símptomes de la Covid-19 o estan en període de quarantena, i que es podrà fer una vegada al dia, també en espais naturals i zones verdes autoritzades i pel temps “estrictament necessari”, però no es podrà fer servir el vehicle privat o el transport públic per desplaçar-se’hi. Cal evitar aturar-se i s’hauran de complir les mesures higièniques ja conegudes i de distàncies de seguretat (dos metres). El BOE deixa que les entitats locals facilitin l’ordenació de l’espai public per afavorir primer els que caminen i, després, els que van en bicicleta.
Els majors de 70 anys tenen la seva pròpia franja per fer les dues activitats de deu del matí a dotze del migdia i de set a vuit de la tarda. Als municipis de fins a 5.000 habitants totes les franges de sortida se simplifiquen de les sis del matí a les onze la nit.
Simón va resoldre alguns dubtes, com ara que una persona que hagi fet esport després podrà sortir amb els seu fills, però va admetre que es poden donar moltes situacions excepcionals i que la norma general pot ser que “no doni resposta a totes”. Per això va apel·lar a a la responsabilitat i a pensar en “el bé de la comunitat”, ja que “la intenció no és atrapar persones cometent infraccions, sinó controlar la transmissió del virus”.
LA FRASE
Allau pels ajuts de 200 euros
Una petició per a l’ajuda de 200 euros per a despeses de primera necessitat cada 1,6 segons. Aquest és el ritme de sol·licituds que va rebre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat el primer dia que va posar en funcionament la demanda i que va tancar amb un total de 30.000 sol·licituds. Un equip format per 50 persones treballarà durant el cap de setmana per tramitar les resolucions i resoldre dubtes i, a partir de dimecres, la Generalitat tindrà set dies per ingressar l’ajut de 200 euros en un únic pagament a les persones, un sistema de tramitació telemàtica i urgent de la prestació que facilitarà que els recursos arribin d’una manera ràpida als sol·licitants. L’import de 20 milions de l’ajuda s’adreça a treballadors que hagin tingut una disminució d’almenys un 30% en els seus ingressos per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), un contracte temporal extingit també pel coronavirus o els autònoms que hagin suspès la seva activitat per la crisi sanitària. Les persones que ho sol·liciten han de tenir càrregues familiars i els ingressos durant els mesos de març i abril una mitjana inferiors a 2.098,37 euros bruts. El departament calcula que se’n podran beneficiar unes 100.000 famílies.