Societat

Dilluns, a missa!

tarragona ·

Les cerimònies de culte comencen avui a la mateixa hora de sempre amb mesures d’aïllament

Les zones que no entren en la fase 1 continuaran les misses per internet

Les parròquies que comparteixen mossens ancians hauran d’esperar

Mossèn Norbert Miracle, que, a més de rector de la parròquia del Vendrell, és portaveu de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), avui ja pot fer missa. És un dels pocs que ho poden fer, perquè només tres zones sanitàries del país poden entrar en la fase 1 del desconfinament, i el Camp de Tarragona n’és una. “Dilluns a les set de la tarda, i amb totes les mesures de seguretat, faré la primera missa”, explica, i hi afegeix que, “evidentment, les piles d’aigua beneïda continuaran buides”, que els fidels hauran d’anar amb mascareta i que només es podrà omplir un terç de l’església. La missa de les nou del matí la farà el vicari, com ja feia sempre.

Norbert Miracle està tocat aquests dies, perquè justament un dels capellans diocesans morts per culpa del coronavirus –n’hi ha hagut cinc en total a Catalunya, a més de 25 religiosos i religioses– va ser Mn. Josep Maria Barenys, de 90 anys, que durant 43 anys (1968-2011) va ser rector de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell i també l’arxipreste del Baix Penedès. Barenys, vicari episcopal amb l’arquebisbe Ramon Torrella (1987-1997), i canonge de la catedral de Tarragona, era una persona molt estimada i molt activa culturalment, motiu pel qual fa uns anys va ser declarat “fill adoptiu” del Vendrell. “Estem molt tristos”, admet l’actual rector.

Com a portaveu de la CET, Miracle explica que totes les parròquies que puguin reprendran les misses, però recorda que moltes localitats petites, sobretot de zones rurals i de muntanya, comparteixen capellà, i que si és molt gran –per tant, persona de risc– no podrà fer viatges, de moment.

Una altra cosa que canvia si un territori ja està en fase 1 és que es permetran els funerals, les vetlles i els enterraments, però només amb quinze persones si són a l’aire lliure i deu persones si són en un recinte tancat. En cap cas es podran fer cerimònies a l’exterior dels edificis ni a la via pública i les entrades i sortides dels centres de culte –de totes les confessions, és clar– hauran d’estar organitzades per evitar aglomeracions. Continuen suspeses, com a mínim fins a la fase 3, les comunions, els casaments i les confirmacions. Cadascun dels deu bisbats catalans ha penjat al seu web indicacions per als fidels.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha anunciat que les celebracions dominicals amb la participació presencial dels fidels a tota la diòcesi s’iniciaran a partir dels dies 30 i 31 de maig, en la solemnitat de la Pentecosta. A l’arxidiòcesi de Barcelona, el cardenal Omella espera pacient per poder fer missa a la catedral i seguirà les directrius pactades per la CEE, que ell presideix. De moment, els oficis continuaran com fins ara, per internet, tot i que ja ha disposat que quan s’entri en la fase 1 i durant el culte se suprimirà la invitació a la salutació de la pau (facultativa) i la comunió serà distribuïda exclusivament a la mà de cada fidel en totes les esglésies sense excepció. El bisbat de Vic, que lidera Romà Casanova, recomana que, tot i les fases de desescalada que vindran, les persones de grups de risc no vagin a missa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia