Els centres comercials obren sense aglomeracions
Les grans superfícies de Barcelona obren amb un degoteig constant de clients, però sense empentes
Les botigues de moda s’omplen d’infants a qui la roba de l’any passat ha quedat petita
No va parar d’entrar i sortir gent del centre comercial Diagonal Mar, tot i que en cap moment hi va haver aglomeracions. El primer dia que Barcelona entrava en fase 2 i que, per tant, ja van obrir els centres comercials i els grans magatzems, la prudència va pesar més que les ganes, i això es va notar, perquè l’afluència va ser com la d’un dia qualsevol al matí. En cap cas l’obertura de centres comercials va propiciar imatges com les de l’inici de les rebaixes o les d’un diumenge comercial. Res d’això. Sí que davant d’algunes botigues de roba –Lefties i Kiabi, per exemple, que són molt econòmiques– es van formar cues, però eren causades per la regulació de la capacitat màxima a l’establiment. “No fa gaire que hi soc i veig que va ràpid”, explicava una noia que feia cua i que volia entrar a Lefties per veure si hi trobava “alguna cosa”. Com que emprovar-se roba ara ja no és tan fàcil com ho havia estat sempre, també la gent ahir va ser més prudent i va intentar que la rotació de compradors fos força ràpida –per entendre’ns, no hi havia grups d’adolescents emprovant-se desenes de peces–. Sí que hi havia pares i mares amb els fills, ja que, justament, les criatures són les que han fet una estirada i la roba de màniga curta de l’any passat ja no els va bé. “No tenim res”, deia una mare que anava amb uns bessons de quatre anys. Però li va sortir el tret per la culata, perquè ella volia firar-se a Primark i ahir encara estava tancat. “Obrim dijous dia 11”, es podia llegir en un cartell enganxat a la persiana abaixada. Una galleda d’aigua freda per a molta gent que volia fer una compra grossa a preus rebentats (hi ha samarretes de nen a dos euros).
Com Primark, també estaven tancades Misako, Nike, Lacoste i Claire’s, però la immensa majoria d’establiments ja tenien les portes obertes i, pel que es veia, moltíssim estoc. També estava oberta, i hi havia cua, l’administració de loteria.
La gent apreciava, sobretot, poder seure a prendre alguna cosa als bars i restaurants que ja estaven oberts –atès que els bancs de les zones comunes estaven precintats– i respiraven alleugerits en veure que, ara ja sí, hi havia la possibilitat d’anar al lavabo. Les mesures higièniques a tot arreu, molt visibles i fàcils de seguir (gel hidroalcohòlic i guants).
En tots els centres comercials la història va ser més o menys la mateixa. A The Style Outlets de Viladecans, amb el 80% d’establiments oberts, hi havia “optimisme absolut”, deia el gerent del complex, Bernat Claret, que confia que la reobertura servirà per reprendre la tendència a l’alça en el nombre de visitants que estaven registrant aquest 2020. “La gent intenta tornar a la normalitat de mica en mica, fer coses que li agradin i anar a entorns segurs”, deia Claret, que creu que “encara és molt aviat” per xifrar quin ha estat l’impacte econòmic que ha provocat el tancament forçós pel confinament.
LA XIFRA
Obren dos de cada tres bars
Els bars i restaurants de Barcelona i l’àrea metropolitana ja van poder obrir ahir part del seu interior i, dia plujós, van ser refugi de no pocs ciutadans. Segons el Gremi de Restauració de Barcelona, ahir van obrir dos terços dels establiments. Els que estan situats als eixos més turístics són els que, segons el sector, trigaran més a recuperar la normalitat per falta de turistes. Molts bars petits estan patint per la lentitud en la concessió de la llicència de terrasses.