Recordant el vell ferrocarril
La Ruta del Ferro i del Carbó és un traçat de via verda d’uns dotze quilòmetres molt recomanable per descobrir bona part de la història del Ripollès i del seu passat industrial
Ideal per fer en família, en bicicleta o a peu, per la seva poca dificultat, la Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès, ressegueix el trajecte que feia el tren que transportava carbó des de les mines d’Ogassa fins a Ripoll, passant per Sant Joan de les Abadesses. És, doncs, una bona opció per descobrir bona part de la història del Ripollès i del seu passat industrial mentre es disfruta d’un recorregut planer i fresc, ja que està acompanyat pel cabdal del riu Ter i durant tot el trajecte, que travessa un túnel i tres ponts, s’alternen prats verds, boscos, masies i cases rurals.
La ruta presenta uns dotze quilòmetres de via, amb traçat asfaltat, un desnivell total de 160 metres i és apta per a tots els públics. Surt de Ripoll, del pàrquing de Can Guetes, on hi ha el CAT (Centre d’Acollida Turística) i el Centre d’Interpretació de la Via Verda, on es poden llogar bicicletes. El camí no té pèrdua, cada vegada que es travessa una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització posen en alerta –a la meitat de recorregut es pot fer una parada per visitar el pantà de Cal Gat, una de les zones humides de més diversitat del Ripollès–. Finalment, s’arribarà al parc de l’Estació, a Sant Joan de les Abadesses, un espai molt gran amb parc infantil, camp de futbol, taules de pícnic i l’alberg Ruta del Ferro (també s’hi poden llogar bicicletes, entre altres serveis, per si es vol fer la ruta a la inversa). Així mateix, és el punt de partida de moltes excursions, des del gorg de Malatosca (deu minuts caminant) fins a l’ascensió al Taga (2.040 m).
Si es vol allargar la ruta, es pot seguir el camí fins a Ogassa. Són uns quatre quilòmetres i cal tenir en compte que aquest tram té un pendent més pronunciat. L’esforç, però, es veurà recompensat pel paisatge verd i boscós del municipi, on hi ha els cims coneguts com el Balcó del Ripollès. I també per la possibilitat de conèixer i visitar algunes de les mines que van abastir el desenvolupament industrial català des de finals del segle XVIII fins a la primera meitat del XX (segons l’època en què es vulguin visitar, caldrà consultar horaris a http://webspobles2.ddgi.cat/ogassa).
Si no es vol seguir la caminada, es pot aprofitar per anar cap al centre de Sant Joan de les Abadesses i visitar el monestir romànic i el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau o bé fer un passeig per la vila vella i contemplar el pont medieval. A Ripoll, també són recomanables les visites al monestir romànic de Santa Maria, amb una espectacular portalada, i el Museu Etnogràfic, un espai que mostra la forma de vida tradicional, pagesa i ramadera dels avantpassats (caldrà consultar horaris de totes les instal·lacions).
Una parada a l’Scriptorium
L’Scriptorium de Ripoll és una exposició permanent que de manera interactiva i didàctica ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el monestir de Santa Maria de Ripoll va tenir al llarg dels segles X-XII en la producció i còpia de manuscrits que van esdevenir dels més importants d’Europa. A més, el visitant pot aprendre com es fabrica un pergamí o com fer que una ploma d’oca escrigui (està previst que s’obri en la fase 3, www.museuderipoll.org).