El camí dels Bons Homes
Itinerari turístic que recorre el sender GR107 seguint les rutes de migració que van utilitzar els càtars durant els segles XIII i XIV fugint de la Inquisició
Des del segle XI fins al XVI, el camí dels Bons Homes fou un important nexe d’unió econòmica entre l’Arieja i el Berguedà. Els càtars, fugint de la croada i la Inquisició, van utilitzar aquesta ruta per cercar refugi a Catalunya. A través de les muntanyes, de casa amiga a refugi precari, arribaren a les terres catalanes a les zones de l’Alt Urgell, Cerdanya i el Berguedà. Seguint aquesta ruta pirinenca, descobrireu les mateixos paisatges que aquells homes i dones de l’edat mitjana en la seva lluita per la llibertat.
El camí dels Bons Homes és un itinerari turístic transpirinenc d’aproximadament 200 km que va del santuari de Queralt (Berga) al castell de Montsegur (Arieja). Aquest itinerari rememora l’exili dels càtars occitans, anomenats altrament “bons homes” i “bones dones”, que promovien el cristianisme pur i senzill, basat en l’espiritualitat i en contra de l’autoritària, corrupta i ostentosa Església catòlica del segle XIII.
Actualment convertit en sender de gran recorregut (GR-107), el camí dels Bons Homes es pot recórrer a peu, a cavall i en la majoria de trams en BTT. També es poden descobrir en cotxe els pobles on van viure els “bons homes” recorrent les comarques del Berguedà, Cerdanya, l’Alt Urgell i l’Arieja. Les diferents etapes transcorren pels municipi de Berga, Peguera, Gósol, Bagà, Bellver de Cerdanya, Porta, Merenç, Orgeish, Comús, Montsegur, Roquefixada, Foix, Éller, Meranges, Guils de Cerdanya, Solsona, Odèn, Sant Llorenç de Moruny, Tuixent, etc. El camí dels Bons Homes consta de quatre etapes en territori català i 4-5 etapes en territori occità que equivalen a 9-10 dies de ruta. El desnivell acumulat és de 5.530 metres i la dificultat és mitjana-alta a peu i molt alta en BTT. Al llarg de tot el recorregut hi ha senyalització: amb marques blanques i vermelles del GR107 i senyalització vertical a les cruïlles per poder triar el camí recomanat.
De manera individual o organitzada podeu descobrir uns paisatges encisadors amb un ventall de serveis com l’oficina d’informació específica, allotjaments, guies de muntanya, transport d’equipatge, agències de viatges i taxis.
La Lleida més monumental
La ciutat de Lleida, capital del Segrià, és una destinació turística molt recomanable pel seu patrimoni monumental. Un dels monuments més emblemàtics és la Seu Vella, un conjunt arquitectònic que presideix la ciutat antiga des del cim de la Suda i que va ser consagrat el 1278; la Catedral Nova, acabada el 1790, un edifici neoclàssic de tres naus i la mateixa altura; l’església de Sant Llorenç, una obra romànica tardana (segle XIII) que fou acabada ja en estil gòtic (segle XIV), i la Paeria, un edifici del segle XIII.