Societat

El Parlament reclama mesures per evitar agressions policials racistes

El ple demana que es pugui suspendre preventivament els agents sotmesos a una investigació interna

La cambra catalana insta el govern espanyol a regularitzar 150.000 immigrants

El ple Parlament ha reclamat aquest dijous que s’implementin mesures per evitar actuacions policials de caràcter racista i que es faci formació per acabar amb identificacions i detencions arbitràries a persones racialitzades o en situació administrativa irregular. Tots els grups hi han votat a favor excepte el PP, que s’ha abstingut.

La moció, presentada per ERC, i debatuda després de l’agressió racista d’agents dels Mossos d’Esquadra a Sant Feliu Sassera (Bages), demana actuar sempre d’ofici en els casos on els agents hagin pogut incórrer en faltes molt greus segons el reglament de règim disciplinari del cos. També proposa que en cas d’investigació interna s’apliquin mesures proporcionals a la gravetat dels fets, sense descartar la suspensió preventiva fins que finalitzi la investigació.

La moció demanava en una esmena transaccionada amb els comuns que s’obrís un expedient als agents implicats en l’agressió al Bages, un fet, però, que ja s’ha produït.

Amb tot, la diputada de CatECP Susanna Segòvia ha lamentat que els republicans no hagin acceptat transaccionar una nova esmena en la qual s’especifiqui que se suspèn als mossos de sou i feina. “S’hauria de ser més exigent”, ha afegit Segòvia, que considera que la moció no és suficient exigent amb el govern.

D’altra banda, la cambra catalana insta el govern espanyol a reclamar la regularització de les 150.000 persones en situació irregular a Catalunya i les més de 600.000 que hi ha a l’Estat espanyol. En aquest punt en concret, Cs i PSC-Units s’han abstingut i el PP ha votat en contra. La moció demana igualment a l’executiu de Pedro Sánchez que faci totes les gestions necessàries per garantir que els ajuntaments inscriuen al padró del municipi on resideixen a tota la ciutadania.

El ple també ha acordat –amb els vots en contra de Cs, PSC-Units i PPC– reclamar al govern espanyol que tanqui de manera definitiva els Centres d’Internament per a Estrangers (CIE) i que s’incrementin els recursos de la inspecció de treball en el seguiment de les condicions laborals dels temporers –en aquest cas, per unanimitat.

El Parlament ha manifestat la seva preocupació davant de l’auge d’actituds xenòfobes i l’augment del discurs d’incitació a l’odi a persones migrades i racialitzades. Així mateix, rebutja les actuacions policials d’alguns membres de cossos de seguretat i es compromet a treballar per assolir una societat lliure de discriminacions.

Durant el debat de la moció, tant el Cs com PP han criticat el paper d’ERC amb aquest text. Les dues formacions atribueixen als republicans “un catàleg de valors mutable segons l’ocasió i segons la persona a qui es dirigeix la discriminació”, en paraules de la diputada popular Esperanza García. Tots dos grups han criticat la “hispanofòbia” que creuen que exerceix el president del govern, Quim Torra.

Per part de la CUP, la diputada Natàlia Sànchez ha dit que el text s’ha quedat en una moció “declarativa”. Segons ella, més enllà de les peticions al govern, es pot fer més des de la Generalitat i ajuntaments com els de Barcelona i Lleida, pel que fa als manters, en el primer cas, i als temporers, en el segon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.