la crònica
Una fira monogràfica i molt didàctica
El Pinell de Brai viu aquest cap de setmana una de les cites més destacades del municipi, la fira d'artesania. Es tracta de la tercera edició d'aquesta activitat que atreu al voltant d'unes quatre mil persones i en què enguany s'ha escollit com a eix monogràfic el món del tèxtil. Així, els visitants poden aprendre de manera ràpida i amena el procés tradicional que hi ha darrere de les peces de roba. «El que caracteritza aquesta fira és que tots els oficis són demostrats», assegura Batiste Segura, president de la fira i primer tinent d'alcalde de Pinell. Des de l'esquilador d'ovelles, passant per la teixidora i la filadora i per últim els tints naturals. Un seguit d'expositors que mostren oficis tradicionals i a vegades oblidats. I per tancar el cicle, no podia faltar ahir al vespre una desfilada de moda.
«La nostra intenció era fer una representació des del començament de la història del tèxtil», explica Goro, artesà de Pinell i un dels membres de l'organització de la mostra. «És una manera d'ensenyar un món que queda ocult», afirma. I és ben cert, si hem de jutjar per les cares de sorpresa dels més petits, que es queden bocabadats. A més, a la fira de Pinell, no es tracta només d'observar, sinó que tots els visitants poden participar en tallers organitzats pels artesans i apropar-se una mica més a aquests oficis. A banda dels artesans del món del tèxtil, a la fira també hi ha ferrers, fusters i ceramistes, entre altres. «Reivindiquem el món de l'artesania, i per això no hi ha parades d'altres àmbits, com el gastronòmic», assegura Goro. La fira es complementa amb activitats paral·leles, però del mateix àmbit temàtic.
Dins la cooperativa s'ofereixen exposicions de maquinària del tèxtil o fins i tot antigues peces de roba interior femenina, gràcies a la col·laboració del Museu de l'Estampació de Premià de Mar i de la Fundació Jaume Vilaseca, de Mataró.