societat
El 60% de les sardines i anxoves tenen microplàstics
El 58% de les sardines i el 60% de les anxoves del Mediterrani occidental tenen microplàstics als seus intestins. Així ho posa de manifesta una investigació de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), l’Institut Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut Français de Recherche pour l’Explotation de la Mer (Ifremer), que mostra com en les dues espècies hi ha una relació directa entre la ingesta de microplàstics i la presència de paràsits, fet que posa de manifest que són factors que poden afectar la salut de les espècies marines i també dels consumidors. En el cas de les sardines, les que tenen pitjor condició corporal tenen més probabilitats d’ingerir microplàstics.
Els microplàstics són partícules i fibres de plàstic inferiors a 5 mm i invisibles a simple vista. Afecten especialment els petits peixos, organismes invertebrats i altres animals filtradors que tenen el potencial d’entrar en la cadena alimentària.
Tant les anxoves com les sardines representen el 39% del total de les captures al nord-oest del mar Mediterrani en els últims anys, i juguen un paper clau en els ecosistemes marins.