El govern espanyol presenta l’índex de preus del lloguer amb l’objectiu de “garantir l’accés a l’habitatge”
Ábalos subratlla que l’accés a l’habitatge “no es pot convertir en un problema que agreugi la crisi actual”
L’executiu defensa que aquesta eina facilitarà l’aplicació de polítiques públiques d’habitatge i planificació urbanística
El govern espanyol ha presentat aquest dimarts l’índex de preus del lloguer, una eina que permet visualitzar quins són els preus de referència dels diferents habitatges de l’Estat en funció de la seva localització. Per elaborar aquest indicador, l’executiu central ha analitzat més d’11,2 milions de llars unifamiliars i plurifamiliars durant els últims quatre anys.
El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana José Luis Ábalos, ha destacat que l’índex neix amb l’objectiu de ser una eina que “garanteixi l’accés a l’habitatge a tot l’Estat”. Pel dirigent socialista, “el dret a l’habitatge no es pot convertir en un problema social que agreugi la crisi més gran que ha patit Espanya durant els últims cent anys”.
Aquesta nova eina, que ja es troba disponible a la pàgina web del ministeri, sorgeix a partir del compromís que va adoptar el govern espanyol de posar en marxa un sistema que “corregís una carència històrica com era disposar de dades sobre el lloguer”. Ábalos ha assegurat que amb aquest índex tant ciutadans com empreses podran conèixer amb més detall el preu del lloguer i es garantirà així la transparència del mercat.
El secretari general d’habitatge, David Lucas, ha afegit que aquest indicador “facilitarà l’aplicació de polítiques públiques que incrementin l’oferta d’habitatge i l’impuls de mesures de planificació urbana relacionades amb la millora del benestar social”.
L’executiu també busca que l’índex es converteixi en un sistema perquè els joves puguin accedir a un habitatge digne. Segons ha detallat Ábalos, més del 52% dels joves de l’Estat entre 18 i 29 anys són llogaters. “Els joves han estat el col·lectiu més perjudicat per la crisi que ens va portar a la bombolla immobiliària”, ha recordat. En aquest sentit, ha apuntat que ajudar als joves és “crucial” perquè puguin “gaudir d’estabilitat i dur a terme els seus projectes de vida”.
Segons dades de l’oficina estadística de la Unió Europea (Eurostat), el 38,1% de les llars espanyoles destinen més del 40% dels seus ingressos en el pagament del lloguer (la UE assenyala que el cost del lloguer no hauria de superar el 30% dels ingressos d’una família). A banda, el govern espanyol ha apuntat que, durant els últims anys, ha detectat increments de preu del lloguer “molt importants” en zones “tensades”. Tal com ha comentat Ábalos, l’any 2017 hi va haver pujades en el preu del lloguer superiors al 18% en alguns nuclis urbans.
El País Basc i Navarra, les dues excepcions
Els preus del lloguer que apareixen a l’índex es poden consultar per seccions censals, districtes censals, municipis, províncies i comunitats autònomes. No obstant això, l’índex encara no disposa de les dades del País Basc i Navarra, els dos únics territoris de l’Estat amb un règim foral. Durant la presentació, Lucas ha assegurat que el govern central està treballant amb les autoritats de totes dues comunitats perquè les seves dades també arribin al sistema el més aviat possible.