En directe
Parlament de Catalunya
L’oposició lamenta la tèbia autocrítica pels geriàtrics
Torra, Vergés i Homrani reconeixen que es va reaccionar tard amb els equips de protecció i que s’està a punt per als rebrots
El ple del Parlament debat la gestió a les residències durant la pandèmia
El govern reconeix que han après la lliçó i que algunes coses s’haurien d’haver fet millor a les residències de gent gran que es van convertir en els principals focus de contagi durant la pandèmia. Tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, admetien ahir davant la cambra catalana que la distribució dels equips de protecció va anar tard i que es podrien haver fet més tests per evitar la propagació del virus que ha causat la mort de més de 4.000 residents els darrers quatre mesos. Els representants del govern van insistir que ningú estava preparat per afrontar un virus que “capgirava el dia a dia”, i el president, Quim Torra, va retreure un cop més la voluntat recentralitzadora de l’Estat espanyol durant la pandèmia en el context de crisi sanitària que ha afectat en l’àmbit mundial. “Ara no podem relaxar-nos en absolut, i menys a les residències, i ens estem preparant per a una possible segona onada a la tardor”, recordava el president, després de reiterar algunes de les mesures que el govern s’ha compromès a portar a terme per reforçar amb personal i recursos un sector que també va assenyalar que pateix per infrafinançament de la llei de la dependència. El conseller Homrani es va comprometre a augmentar les tarifes públiques de les residències aquest any per avançar en l’equiparació salarial amb el sector sanitari. Homrani, que va detallar les actuacions que va dur a terme mentre era responsable de la gestió dels centres, va assumir que potser hauria estat millor tancar les residències als familiars una setmana abans del que es va fer per evitar així l’entrada del virus als centres. Els dos consellers van coincidir que han treballat de forma coordinada “abans i després” de la crisi i que així ho continuaran fent per poder repensar un model de salut que “cuidi i curi” les persones grans a través de l’agència pública que es planteja en el nou pla de contingència anunciat abans-d’ahir pel govern. La consellera de Salut va defensar la intervenció que s’ha fet a les 13 residències en què s’ha assumit la gestió durant la crisi, tot i assegurar que no ha estat fàcil. “No és fàcil i s’ha fet amb gent treballant caps de setmana”, assenyalava Vergés, que donava la xifra positiva de 10.805 persones grans que s’han recuperat de la Covid-19 a les residències.
La portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, va instar el govern a “aprendre dels errors” de la gestió de les residències catalanes i de manera immediata ara que ja hi ha nous rebrots. “Els hem fallat, a la gent gran, i vostès han continuat governant pel procés”, va retreure la dirigent taronja, que no va estalviar crítiques perquè en plena pandèmia s’hagués rebutjat l’ajuda militar de l’exèrcit espanyol. També s’hi va referir el diputat del PSC, Raúl Moreno, que va criticar la manca de coordinació i la “sensació d’abandonament” del sector, que no obtenia respostes clares. “Les empreses es van autoorganitzar amb el suport de les entitats socials i els ajuntaments sense directrius del departament i buscant-se la vida per tenir EPI”, es lamentava Moreno, que no va obviar “l’error” de no traslladar els residents als hospitals. El PSC va retreure a l’executiu que “hauria de demanar, com a mínim, perdó i buscar solucions abans que es convoquin eleccions i “tot salti pels aires”. La portaveu adjunta de CatECP, Marta Ribas, va lamentar la “incapacitat” del govern per gestionar les residències durant la crisi perquè no hi va haver “ulls ni ordres eficaces”. Ribas va coincidir amb el diputat de la CUP, Vidal Aragonés, sobre la urgència de revertir les externalitzacions en l’atenció sanitària amb equips d’atenció residencials de mútues privades, com és el cas de Mutuam, que van “desaparèixer” durant la crisi.
Els grups parlamentaris han fet propostes que es podrien aprovar en el ple que es tancarà divendres i esperen tenir més detalls sobre la gestió de la crisi a través de la comissió d’investigació que es va constituir ahir.
LES FRASES
Dibosch col·labora en el projecte #joemcorono
L’empresa gironina Dibosch ha col·laborat en el projecte de recerca #joemcorono, destinat a trobar solucions contra la pandèmia. La investigació, liderada per Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà, és impulsada per la Fundació Lluita contra la SidaI, l’hospital Trias i Pujol i l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa). El dia 30 es va fer l’acte oficial del donatiu. En el decurs de l’acte, que es pot veure a YouTube , Clotet va afirmar: “D’aquí a pocs mesos esperem disposar de resultats que permetin confirmar que es pot bloquejar la malaltia en estadis inicials, evitar l’afectació pulmonar i així evitar la mort del pacient. Per a una vacuna que protegeixi un gran percentatge de la població caldrà esperar, encara, uns divuit mesos.”
Denúncia contra Nissan per cessió il·legal
Prop de 300 treballadors subcontractats per Nissan han iniciat un procediment de reclamació judicial per cessió il·legal de plantilla a les instal·lacions de la Zona Franca. El col·lectiu, format principalment per personal d’Acciona, diu que fa anys que són “moralment” treballadors de Nissan i van presentar ahir una demanda a la Ciutat de la Justícia amb l’assessorament del Col·lectiu Ronda.