Societat

Insten a canviar el nom del carrer Marquès Caldes de Montbui de Girona

Guanyem recorda el seu origen lligat al franquisme i proposa de dir-li Neus Català

Guanyem Girona va proposar ahir de canviar el nom del carrer Marquès Caldes de Montbui pel de Neus Català. El seu portaveu, Lluc Salellas, va repassar en un article l’origen del nom del vial, lligat al franquisme, destacant-ne, a més, la falta de vinculació amb la ciutat. Salellas opina que “canviar el nom d’una avinguda gironina que honora un títol nobiliari anacrònic i lligat al franquisme pel d’una lluitadora antifeixista seria una lliçó de memòria històrica”. Una altra proposta és “posar-li ‘Caldes de Montbui’ a seques en honor a la bonica població vallesana”.

A l’article, Salellas recorda que quan Palau-sacosta era un municipi independent el carrer s’anomenava Avenida del Generalísimo Franco, però que el 1965, dos anys després que el poble s’annexionés a Girona, es va canviar per Marquès Caldes de Montbui per evitar la duplicitat, perquè l’actual Rambla de la Llibertat també era una avinguda dedicada al dictador. A l’article, Salellas repassa la relació de la família Sanllehy, beneficiaris del títol nobiliari, amb el règim franquista i recorda que un dels fills de la primera marquesa de Caldes de Montbui va formar part del primer Ajuntament de Barcelona feixista després de la victòria de les tropes franquistes a la Guerra Civil, l’any 1939.

Salellas ja va proposar l’any passat també canviar el nom de la plaça Marquès de Camps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia