Societat

Societat

Voluntaris recol·lectors

La Fundació Espigoladors impulsa les recollides al Maresme i al Baix Camp per fer arribar producte fresc als col·lectius més vulnerables

Es vol fomentar el consum de productes de proximitat

Van per feina, per enllestir-ho tot com més aviat millor. Fer de pagès a ple estiu és molt dur, encara que sigui per unes hores. “Ens hi hem posat molt d’hora, però aquesta calor et mata”, es queixa l’Evarist, que ha vingut de voluntari des de Santa Susanna per espigolar. Com ell, que col·labora amb Càritas al seu poble, altres voluntaris no han faltat a les trobades que es coordinen des de la Fundació Espigoladors per impulsar el reaprofitament alimentari. L’entitat, que va néixer el 2014 al parc agrari del Baix Llobregat, està ampliant les actuacions des d’aquest estiu al Maresme i al Baix Camp, i ha arribat a acords amb els productors per fer les collites del que queda als camps abans de tornar a llaurar. La directora d’Espigoladors, Mireia Barba, explica que ja tenien previst créixer abans que arribés l’emergència social per la Covid-19, que ha multiplicat la demanda d’aliments. “Ens vam espavilar per trobar més voluntaris i treballar amb petits grups seguint les recomanacions sanitàries”, explica.

Amb aquestes espigolades, es recullen fruites i verdures que es descarten del circuit comercial o s’aprofiten els excedents. Abans de llençar-los o malvendre’ls, els pagesos prefereixen que arribin a les entitats i col·lectius més desafavorits. En Richard és veí de Sant Pere de Vilamajor i, a través de les xarxes socials, es va engrescar a participar-hi. “Sap greu tot el menjar que es llença i tanta gent que no pot arribar a final de mes”, assenyala. Amb la voluntat de “canviar les coses”, ja és el tercer cop que fa de voluntari.

“Venen molt motivats i els pagesos queden parats del ritme que porten”, explica en Manuel, que és el responsable de l’equip de voluntaris que es mouen entre les carbasseres protegits amb mascareta i identificats amb una armilla verda. L’objectiu de l’entitat és ampliar la xarxa de col·laboració, tant amb els productors com amb les entitats socials del territori, per fer les recollides i fer arribar els productes frescos als col·lectius més vulnerables i garantir el dret a una alimentació saludable. En ple agost, coincidint que entitats com ara el punt de distribució d’aliments L’Entorn de Mataró, on es coordina l’ajuda del Banc dels Aliments, estaven tancades, l’entrega d’aliments es va avançar. “El camp no para de produir, però aturem les recollides perquè hi ha molts punts d’entrega tancats”, reconeix Barba, satisfeta del volum d’aliments que distribueixen. Amb la recollida de carbassons de finals de juliol, es van assolir 1.600 quilos en un parell d’hores, que van anar a parar a la seu central que el Banc dels Aliments té a la Zona Franca. Amb la darrera espigolada per al Maresme, s’assolia el milió de quilos recollits des que la Fundació Espigoladors va començar l’activitat. L’entitat té avui una xarxa d’un centenar d’agricultors i agricultores, i més de 600 persones voluntàries a tot Catalunya.

Per continuar l’activitat, els voluntaris s’han hagut d’adaptar a les mesures de prevenció per la Covid-19 tot i treballar a l’aire lliure i mantenir distàncies. En plena pandèmia, es va fer una crida al voluntariat perquè havien de restringir les espigolades als més grans de 65 anys com a col·lectiu de risc. “Quan s’han aixecat els ERTO, molts joves han tornat a treballar i s’ha notat”, explica el responsable dels voluntaris, que manté que la mitjana dels que venen a donar un cop de mà és de 34 anys. “En les trobades hi ha temps per a tot; treballem però també riem, i hi coneixes bona gent”, assenyala en Richard.

La feinada té recompensa amb l’aturada per esmorzar mentre el coordinador, Carles Barba, els explica la millor recepta per farcir les flors de carbassó. “Venir al camp és una bona activitat de sensibilització, ja que veus d’on surt el producte i el que costa collir-lo”, diu satisfet. Espigoladors té al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat l’obrador on transforma part de la producció apostant per la inserció laboral de persones en risc d’exclusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.