“Coaccions” escolars per un deute
Una família de Sitges denuncia a la fiscalia que un centre d’educació en francès no li entrega l’expedient del seu fill fins que no pagui unes quotes
Qüestiona el servei pel confinament i exigeix que no es vulneri la seva escolarització
Els dos mesos i escaig de confinament obligats pel govern espanyol per intentar aturar els contagis de Covid-19 van afectar contractes i serveis, i alguns casos es resoldran als jutjats. Un cas insòlit és el d’una família de Sitges que ha denunciat a la Fiscalia Superior de Catalunya el centre escolar privat, d’educació en francès, del seu fill menor, al qual acusa dels delictes de coaccions i apropiació indeguda de documents, ja que no li volen entregar l’expedient acadèmic, en decidir canviar-lo d’escola, si no paga abans les quotes escolars d’aquells mesos amb menys activitat i sense cap rebaixa.
En l’escrit, l’advocat de la família, Javier García Mallol, exposa que els pares de Maxim paguen des del 2012 totes les quotes del centre educatiu, l’École Bel Air, situat a Sant Pere de Ribes. Hi afegeix que el representant legal del centre s’ha negat a renegociar les quotes en els mesos de confinament, tot i la petició d’algunes famílies, així com la reducció de les classes a “una hora al matí i a partir del 20 d’abril”, indica la família. El lletrat hi afegeix que amb el reial decret llei 11/2020, el govern espanyol va detallar que les persones no estaven obligades a pagar serveis no rebuts en temps de confinament, o que es podien renegociar. La discussió econòmica de les quotes no pot posar en perill l’escolarització del menor d’edat, que és obligatòria per llei, sosté García Mallol.
Per això, la família va informar Inspecció d’Educació de la posició del centre. “Cap centre del sistema educatiu català no pot negar l’admissió d’un alumne en edat d’escolarització obligatòria”, els respon Educació. Tanmateix, hi afegeix que la normativa del sistema educatiu català no és aplicable a un centre estranger, com és el seu cas, que haurà de demanar-ho a l’Estat francès, i que és un desacord econòmic entre privats. Amb tot, li indica que el dret a l’educació “està preservat” per l’administració catalana i li garanteix un centre si formalitza una sol·licitud.
La família, però, ha demanat ara l’empara de la fiscalia perquè es considera víctima de coaccions. Maxim, de 12 anys, va començar dimarts l’escola en un altre centre privat francès, que de forma provisional l’ha acollit en espera de rebre els seus informes acadèmics.