Reportatge

Amb caràcter mariner

Des d'antic, Cambrils ha viscut de la mar. Però, tot i ser un port important, el pas del temps ha relegat a l'oblit la cultura tradicional dels pescadors. Per Sant Pere, la ciutat honora el patró a tocar de l'aigua

Cambrils ha estat poble de pescadors i de pagesos. Avui és una ciutat turística que ha sabut mantenir el caràcter mariner i el lligam amb la terra. Sobre el mapa, aquesta dualitat es manifesta als dos barris amb més història i personalitat: el nucli de la vila i el nucli del port.

Al nucli de la vila els carrers són estrets i s'oxigenen amb petites places. I és que fins al segle XVIII el seu traçat quedava limitat per les muralles, que protegien els veïns, la majoria pagesos, de tota mena de perills. Avui encara es manté dret un pany de paret i una portalada de la muralla. Portes endins, la vila tenia de tot: església, hostal, hospital, convent, s'hi celebraven fires i mercats... Passejar-hi és un plaer.

L'assentament vora la platja és posterior. Els atacs dels pirates desaconsellaven viure sense protecció. Al segle XVII es va bastir la torre del Port o dels Moros, i al seu voltant, a poc a poc, es va anar formant el barri dels pescadors. A mitjan segle XX es dóna per acabada la construcció del port i, per tant, queda dibuixada la façana marítima que ha fet tan coneguda la ciutat. Avui, en aquesta zona hi conflueixen turistes àvids de sol i de platja; pescadors enfeinats; restauradors que han sabut aprofitar els productes fresquíssims de proximitat en una gastronomia de primera; bons gormands; esportistes; banyistes; veïns amb temps per passejar...

A primera hora de la tarda és un bon moment per voltar pel moll pesquer. Les gavines i els ocells anuncien l'arribada de les barques, que tornen a port després d'una jornada de feina. Llavors, els pescadors descarreguen les captures que més tard se subhastaran a la llotja.

Al capvespre, la passejada hauria d'arribar fins a la punta del moll. Allí està instal·lat un altre símbol del port, el far vermell, que orienta les embarcacions a la nit, i des d'on es poden contemplar magnífiques postes de sol.

En aquesta zona de la ciutat, vora el port, davant la platja, el parc del Pescador també és punt de trobada per a cambrilencs i visitants. És un parc molt gran, amb diverses zones de joc per a la canalla, un escenari que és marc d'activitats musicals i festives, i un estany envoltat d'eucaliptus. Una barca recorda que el parc va ser construït en memòria dels pescadors.

La Festa de l'Ormeig

L'estreta relació de la ciutat amb la mar també és present a la festa. De fet, un dels seus patrons és sant Pere. Per això aquests dies, Cambrils celebra la festa major, amb un programa ple de revetlles i actes tradicionals, com ara la sortida del seguici popular o les regates populars de llaguts i també amb la particularitat d'incloure la Festa de l'Ormeig.

Aquesta festa, que el dia 26 arribarà a la cinquena edició, està organitzada per l'associació Arjau Vela Llatina de Cambrils amb l'objectiu de presentar el treball dels pescadors i de les seves famílies, tant de les feines que es feien a la mar com les de terra cap a la primera meitat del segle XX, i donar-hi valor. «Tot i ser encara un poble mariner, estic segur que la immensa majoria d'escolars i molta gent no coneixen amb profunditat com es treballava en el món de la mar», afirma Jordi Piqué, membre de l'Arjau.

Així doncs, la recreació històrica inclou una demostració de navegació amb vela llatina, un taller de jocs tradicionals a la platja, una cercavila i la demostració del tallat d'una vela llatina, entre d'altres.

El gruix de la festa arribarà amb la recreació d'oficis antics, l'estesa de l'art a la platja, la tirada del rall, la tirada de l'artet i la pesca a l'arrossegall.

Amb les captures a terra, el grup de teatre La Teca recrearà una subhasta de peix a l'antiga. Més tard, el cantautor de l'Ametlla de Mar Miquel del Roig oferirà un concert. La festa es clourà a la nit amb l'encesa dels fanals dels bots de llum dels llumaires de Cambrils, un art de pesca que es practica al poble des de fa cent anys.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. A Cambrils s'hi pot arribar per l'N-340, l'autopista AP-7 (s. 37) i l'A-7.
Altres mitjans. La ciutat disposa d'estació de Renfe. El club nàutic ofereix amarradors de lloguer i l'aeroport de Reus és a pocs quilòmetres.
Per visitar. Més enllà dels dos nuclis històrics, Cambrils té molts altres punts d'interès per visitar, com ara el castell de Vilafortuny o el parc Samà. El Patronat de Turisme ofereix visites guiades. Passeig de les Palmeres, 1 Tel 977 79 23 07 www.cambrils-turisme.com
Per conèixer la ciutat. Els espais del Museu d'Història de Cambrils conviden a resseguir els canvis que ha viscut la ciutat. L'edifici central està situat al Molí de les Tres Eres. Els altres espais són la Torre de l'Ermita, l'antic celler de la Cooperativa Agrícola, la Torre del Port i la vil·la romana dels Munts. Via Augusta, 1 Tel: 977 794 528www.cambrils.org/mhc/
Gastronomia. Cambrils està considerada com la capital gastronòmica de la Costa Daurada: la seva cuina marinera és molt apreciada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.