L’oposició veïnal i ecologista al pla de Ponent es reactiva
La manifestació d’ahir i una consulta, primeres accions
Preveu 4.900 habitatges entre el Garraf i el Baix Llobregat
L’oposició al pla de Ponent, un projecte urbanístic que preveu la construcció de 4.900 habitatges al corredor biològic entre el Parc Natural del Garraf i el Parc Agrari del Baix Llobregat va tornar ahir al carrer, tot i les restriccions imposades per la situació de pandèmia. Unes 700 persones van seguir la crida de les entitats convocants, Ecologistes en Acció i la plataforma veïnal Aturem el Pla de Ponent-Salvem el Calamot i la Riera dels Canyars, que afirmen que aquesta és la “promoció en habitatge més gran de Catalunya” i que “malmetrà el connector biològic” que hi ha entre Gavà i Castelldefels. La concentració es va desenvolupar en dos escenaris, a la carretera comarcal C-245 i la plaça de l’Ajuntament.
El portaveu de la plataforma Aturem el Pla de Ponent, Jaume Grau, va explicar a l’ACN que la manifestació d’ahir era per “fer palesa l’oposició al projecte urbanístic, que pretén construir prop de 5.000 habitatges en un sector de gran valor agrícola i natural de pràcticament 200 hectàrees i que significaria l’arribada de 12.000 habitants nous a Gavà en els pròxims anys”. Aquests 12.000 habitants farien augmentar la població actual de Gavà en un 25%.
Grau hi va afegir: “Aquest projecte és una aberració, un projecte especulatiu que respon més a l’interès econòmic de determinats inversors internacionals que no pas a les necessitats socials.” A més, va criticar que “ignora completament la situació d’emergència climàtica i ecològica en què ens trobem”. “Les administracions i l’Ajuntament de Gavà haurien de prioritzar les millores dels sectors urbans i no pas la seva expansió”, va sentenciar. La plataforma també prepara una consulta ciutadana sobre el projecte.
LA FRASE
Manifest per al Trabucador
Organitzacions ambientals i conservacionistes han fet públic un manifest en què demanen solucions “basades en la natura” per mantenir la “sostenibilitat física” de la barra del Trabucador del delta de l’Ebre. Una setantena d’entitats, científics i acadèmics indiquen que les accions d’enginyeria que s’han aplicat per fixar i augmentar la rigidesa de la barra davant fenòmens meteorològics extrems, com ara el Glòria, “han fracassat i són la pitjor solució”. En el manifest proposen que s’apliquin mesures que aprofitin la mateixa dinàmica natural de la zona.