Els antiavalots dels Mossos milloren la seva identificació
El nou número operatiu policial passarà de 9 a 6 dígits
Les ONG han impulsat el canvi, instat pel Parlament
Els agents de la brigada mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra incorporaran “durant els pròxims dies” una nova identificació, amb un codi alfanumèric de sis dígits, que portaran a la part frontal de l’armilla protectora i als laterals del casc, a més de dur-lo a l’esquena com fins ara. La policia catalana va informar ahir que el nou número operatiu policial (NOP) , que fins ara estava format per nou dígits i que els agents d’ordre públic duien únicament a l’esquena, s’implantarà en una segona fase als agents de l’àrea de recursos operatius (Arro), amb la posada a licitació en marxa. Les retolacions a la Brimo tenen un cost d’11.500 euros.
Atenció‼️
— IRÍDIA (@centre_IRIDIA) October 15, 2020
Després de molts anys hem aconseguit conjuntament amb @AmnistiaCAT i la resta de entitats de drets humans de Catalunya una gran victòria per prevenir la violència institucional.
És possible aconseguir canvis. Costa, però és possible! https://t.co/dXBZWn6ERm
La policia catalana indica que el nou NOP “s’emmarca en la voluntat de millora del cos i seguint la instrucció del 2013”, que la va implantar als antiavalots. A més, hi ha un mandat del Parlament, acordat per tots els grups el novembre passat, perquè la Generalitat millori la identificació dels antiavalots. Segons els Mossos, amb aquest canvi es garanteix la identificació d’un agent d’ordre públic des de qualsevol angle i davant de qualsevol intervenció, i “serà visible des de 360 graus”.
La identificació dels antiavalots és una reivindicació històrica de les ONG, ja que en alguns casos de mala praxi, com ara en les càrregues policials, l’agent s’ha lliurat d’una investigació judicial davant les dificultats per identificar-lo en imatges enregistrades. L’acord parlamentari va ser promogut per Amnistia Internacional (AI) i el centre pels drets humans Irídia, amb el suport de 21 entitats catalanes.
El penalista i codirector d’Irídia, Andrés García Berrio, va declarar ahir que la mesura és una “gran victòria per poder generar mecanismes de protecció i de prevenció davant la violència institucional”. Després de la difusió d’un vídeo amb el nou NOP, Irídia el valida i espera que s’implanti aviat. “És una mesura d’absoluta normalitat democràtica, de transparència per garantir que, si hi ha algun cas d’un agent que no actua de manera correcta, aquesta pugui ser analitzada. És una garantia tant per a la ciutadania com per al conjunt dels Mossos”, va cloure García Berrio.