Societat

Delta 0 no va saber dir per què no se'l va localitzar durant l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan

Delta 0 no va saber donar explicacions a la inspectora dels Bombers, Ana Martín, sobre per què no va respondre a les seves trucades abans i durant els atrapaments del foc d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat i que va acabar amb la mort de cinc bombers dels GRAF Lleida i un més va quedar greument ferit.

Martín, en la declaració al jutjat de Gandesa que instrueix el cas per l'atrapament mortal dels bombers, va reiterar que havia intentat posar-se en contacte amb Delta 0 diverses vegades però que el telèfon mòbil d'aquest feia senyal però no li va respondre cap vegada des del migdia, poc abans de l'accident. Amb vista a la falta d'un cap al centre de comandament avançat (CCA), aquesta va reclamar la presència d'un segon comandament a Horta.

La inspectora, que va ajudar la sala de comandament de Tarragona, va demanar explicacions a Delta 0, Carles Font, després del succés i aquest, mirant-se el telèfon mòbil, només va saber encongir les espatlles, sense voler respondre o no sabent què dir, segons interpreta Martín. La inspectora va reiterar que s'havia produït una situació de descoordinació durant els atrapaments per l'allau de trucades d'emergències, una situació agreujada a la sala de Tarragona per la inexperiència dels operadors.

El jutjat de Gandesa també va prendre declaració dimecres passat a GRAF 01, Moisés Galán, que va estar a la sala central durant l'incendi. Aquest accepta que es va produir un accident, però veu «manifestament millorables» les conclusions de l'informe oficial, sobretot per falta de conclusions operatives i solucions amb vista al futur, i també troba a faltar autocrítica, i més quan es considera adequada l'operativitat i el resultat és que hi va haver cinc morts.

Contravents

Galán va afirmar davant de la jutgessa de Gandesa que instrueix el cas que els contravents que van provocar els atrapaments no es podien preveure i que la falta de suport aeri va generar manca d'informació als grups GRAF que hi havia sobre el terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia