Societat

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

«Quan menjar és una necessitat, sobretot per a la gent que té canalla, la vergonya es deixa enrere»

Entrevista a sor Lucía Caram, col·laboradora del Banc dels Aliments de Manresa

– Monja dominica contemplativa i periodista?
– «Sí [somriu]. Primer vaig començar un programa a la cadena SER sobre temes de solidaritat, religió i diàleg interreligiós, i ara ho faig a Canal Taronja. Buscaven un periodisme diferent, amb temes de salut, valors, també amb entrevistes... A mi m'ha servit per crear xarxes de publicitat per a la solidaritat. He aconseguit establir un diàleg amb certes persones i rebre ajudes, que han servit perquè tot el que estem fent al Banc dels Aliments es conegui.»
– Com es van adonar de la necessitat d'un banc d'aliments a Manresa?
– «Al convent ens venien un grup de tres o quatre persones cada dia i algunes famílies un cop per setmana. Però cada vegada s'hi anava sumant més gent i no donàvem l'abast. Per això vam decidir crear el Banc dels Aliments i donar lots bàsics de menjar a les famílies. Ens vam comprometre a treballar conjuntament amb els serveis socials de l'Ajuntament, la fundació Althaia, i amb coordinació amb Càritas i la Creu Roja, per tal de no duplicar els serveis i perquè la gent tingués ajuda de professionals.»
– Quin és el perfil de les persones que vénen al Banc dels Aliments?
– «Hem passat de tenir malalts crònics i persones sense sostre a tenir molta gent immigrant i ara, els últims cinc mesos, famílies a qui s'ha acabat l'atur o autònoms que no reben cap tipus d'ajuda. L'abril del 2009 teníem unes 40 famílies i ara, a causa de la crisi, en tenim unes 560.»
– De què consta el lot d'aliments?
– «Fem uns lots que consten d'oli, pasta, llegums, tonyina, llet i llet de continuació per als nadons (que és molt cara!), arròs... i també repartim el que ens dóna la gent. Un cop al mes donem bolquers. Tenim un pagès que cada setmana ens porta verdura i forns que ens donen pa. Cada setmana passen un centenar de persones a donar menjar i també hi ha gent que ens ingressa diners en un compte que tenim obert.»
– Rebeu algun tipus d'ajuda de l'administració?
– «No rebem cap ajuda de l'Ajuntament. Hi ha una resposta del teixit empresarial i també de moltes persones que és el què està fent possible que el Banc dels Aliments tiri endavant. Penso que el més important que tenim al Banc dels Aliments és el potencial dels 50 voluntaris, actius i joves, que col·laboren a l'hora de buscar el menjar i gestionar les fitxes de les famílies. Al llarg de tota la setmana el que es fa és fer la recollida d'aliments pels locals, preparar les fitxes de la gent per saber com s'ha de distribuir el menjar i s'inclouen noves derivacions que ens envien les assistents socials. Calculem que cada setmana estem entregant en menjar uns 6.000 euros.»
– Com s'ho fan per guardar tant menjar i atendre tanta gent?
– «Des de l'abril d'aquest any tenim un local nou al número 183 de la Carretera de Vic on disposem de 360 metres quadrats i d'un magatzem on podem guardar tot el menjar. El nou local permet més espai, més interacció amb les persones que vénen a demanar. Pots fer un seguiment de la gent amb més intimitat. Els dilluns, quan obrim, tenim 10 persones que estan a dins del magatzem i 15 que estan atenent. Sense adonar-nos-en amb una hora i mitja donem menjar a un centenar de persones.»
– Hem gastat més del que teníem i ara en patim les conseqüències?
– «No hem de generalitzar. Ens trobem amb casos de gent a qui no volen fer cartes de derivació perquè diuen que tenen un pis de propietat. Viuen en un pis, però el pis és del banc. Sempre apareixen els moralistes dient: ‘Oh, és que han gastat més del que podien!'. Mira, la realitat és que si abans hi havia dues persones que podien portar dos sous a casa ara no n'hi ha cap. Era normal que tinguessin una hipoteca per pagar el cotxe i la casa. És normal que la gent tingui un projecte de vida i es vulgui arriscar.»
– Pot ser que abans ja hi hagués gent que necessités l'ajuda del Banc dels Aliments però que per orgull o vergonya no la demanés?
– «L'abril del 2009 ens van derivar un noi que havia vingut de Súria a viure a Manresa, que feia cinc mesos que no menjava res. Com que li feia vergonya demanar ajuda, no va anar a l'assistent social fins que va estar molt i molt prim. Aquest noi va agafar una pneumònia i es va morir. Va ser un cas límit, tot per la vergonya a demanar ajuda als serveis socials. Però quan menjar es converteix en una necessitat, sobretot per a la gent que té canalla, la vergonya es deixa enrere. La nostra pregunta és: què passaria si no hi haguessin aquest tipus d'ajudes, si no hi hagués el Banc dels Aliments?»
Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Núria Closas, estudiant en pràctiques del departament de comunicació de la Universitat de Vic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un pregó coral que repassa 40 anys de ràdio, tret de sortida de la Festa Major

SALT
societat

Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix a finals de juny

Castellfollit del Boix

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
tradicions

Exhaurides en 40 minuts les gairebé 4.500 entrades pel Concurs de Castells de Tarragona

TARRAGONA
Medi AMbient

Estudien el nivell de metà que retenen els boscos catalans

Cerdanyola del Vallès
economia

Territori signa el conveni per a la construcció d’una rotonda en l’encreuament entre la C-14 i l’LV-3025, a Agramunt

Barcelona
medi Ambient

Aigües de Reus adjudica els treballs de recuperació de tres nous pous d’aigua del recinte de l’aeroport

Barcelona
societat

Fan retirar una vuitantena de vehicles abandonats als carrers

girona

El Port de Barcelona inicia la licitació per a la construcció de tres molls i la nova terminal de ferris al Moll Adossat

Barcelona