Retorn a l’aula amb dubtes i recels idèntics
Educació diu que l’experiència demostra que són segures i enviarà ‘kits’ perquè el personal dels centres es faci automostres voluntàries
No hi ha acord entre experts i sindicats sobre si cal ajornar la presencialitat
Queixes per no incloure nous sistemes de ventilació, reduir ràtios i falta de material
Amb l’experiència de quatre mesos d’aules obertes, però amb els mateixos dubtes i incerteses que a l’inici del curs escolar del 14 de setembre. D’aquesta manera, i tres dies després del previst, més d’un milió i mig d’alumnes tornaran als centres amb l’agreujant d’unes dades d’evolució epidemiològica que s’acceleren, l’amenaça de la soca anglesa i un debat entre els experts, però també entre els diferents actors de la comunitat educativa sobre la idoneïtat d’obrir ara les aules.
A infantil, primària i l’ESO la presencialitat és plena, mentre que a batxillerat, els cicles formatius i l’ensenyament de règim general reglat es combina amb l’educació a distància. Les activitats extraescolars i esportives, però, només estan permeses fins al 18 de gener les que es fan als mateixos centres educatius i sempre que siguin grups de convivència estable ja definits per la mateixa activitat lectiva. A les universitats es manté la docència virtual a excepció de les pràctiques i les avaluacions.
Tothom hi diu la seva, però el govern es manté ferm en l’argumentari que els centres educatius són segurs, “no han actuat d’amplificadors” de contagis i que serà l’“últim servei públic a tancar”. Així s’han expressat aquesta darrera setmana el vicepresident del govern, Pere Aragonès; la consellara de Salut, Alba Vergés, i el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray. Ho avalen amb les 600.000 proves PCR a les escoles, que en el moment del pic de la pandèmia van tenir un 5% de grups d’alumnes confinats i que del 74% de les classes que es van aïllar no s’havia produït cap contagi dins de les classes.
Una altra veu, la del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va reiterar divendres a la cadena Ser que, malgrat que la incidència del virus és ara “molt alta” –i anirà a més–, no s’havia arribat a les xifres de la segona onada, quan els centres van estar oberts, i que ja abans de començar el curs les mateixes veus demanaven que no s’obrissin els centres. Argimon va donar tres setmanes de marge per mantenir-los oberts: “I, si no és possible, replegarem.”
En qualsevol cas, el govern espanyol, i deixant les decisions en mans de cada territori, també va avalar la represa de l’activitat presencial com recomana el Centre Europeu pel Control de Malalties, malgrat que a Extremadura els alumnes de secundària, batxillerat i l’FP no trepitjaran les aules fins al 18 de gener, i a l’Aragó ho faran progressivament fins al 25 de gener. En alguns països com ara Alemanya i el Regne Unit també han tancat portes.
Automostres
Sindicats
Fins i tot el col·lectiu de famílies, docents, no docents i alumnes Tornem a les Escoles havia demanat que els cribratges es fessin els dies 7 i 8.
Experts
Al debat, també s’hi va afegir la Societat Catalana de Pediatria manifestant el suport a la decisió de mantenir les escoles obertes perquè “l’evidència actual i les publicacions científiques que hi ha fins al moment així ho avalen”. Afirmen que la transmissió és més alta dins el nucli familiar que dins de les aules, defensen que l’escolarització “és un dret fonamental dels infants” i que el tancament agreujaria la desigualtats d’oportunitats i l’accés a les tecnologies en famílies amb pocs recursos.
Universitats
Ventilació