Societat

“Coca d’oli de pocavergonya”

Cuiners del moviment Slow Food de pobles petits demanen que el confinament sigui comarcal perquè amb el municipal no tenen clients

Paren taules a la plaça Sant Jaume per demanar ajudes

El col·lectiu Cuineres i Cuiners Km 0 de Catalunya, que representa una seixantena de restaurants del moviment Slow Food del país (de fet, dels Països Catalans), molts dels quals ubicats en municipis petits, va parar taula ahir a la plaça Sant Jaume. En concret, quinze taules, en cadascuna de les quals hi havia un menú curiós: l’entremès es deia “Mala gestió dels nostres polítics amb tocs d’improvisació i emulsió d’ERTO no cobrat”; el primer plat, “Coca d’oli de pocavergonya amb encenalls d’impostos no condonats i vinagreta d’impagats”; el segon plat, “Rostit de confinament local amb gratinat de misèria i salsa de productes fets malbé”, i, finalment, per postres, “Borratxet de productors a la ruïna amb xantillí de repartidors sense feina i gelat d’ajudes inexistents”. La performance va ser una acció per denunciar “que la Generalitat de Catalunya i el govern d’Espanya han fet cas omís de les necessitats del sector i no l’han tingut en compte a l’hora de buscar solucions ètiques a l’irreversible tancament dels molts negocis afectats i a les mesures que en limiten el funcionament”. “No s’ha tingut en compte que molts restaurants estan situats en pobles tan petits que amb el confinament municipal és impossible sobreviure”, explicava ahir Isaac Gómez, del restaurant Capicua de Cerdanyola. Gómez és membre d’aquesta associació de restaurants que cuinen amb producte sostenible i de quilòmetre zero. Ell, com que és a Cerdanyola, no viu tan cruament el tancament municipal. “Però imagina’t –diu– els restaurants de poblets de l’interior de Catalunya o del Pirineu... A la majoria d’aquests pobles els restaurants estan tancats perquè no hi va ningú a menjar. No hi ha gent per anar-hi.” Per això, demanen que en aquestes zones “el confinament sigui comarcal”. “Si alguna cosa caracteritza la nostra associació i la nostra manera de ser és la responsabilitat amb la terra, la responsabilitat social. En cap cas estem dient que si hi ha una pandèmia estem en contra de les mesures que facin falta per controlar-la. El que diem és que, en zones on hi ha tan poca gent, siguin comprensius i no ens acabin matant de gana.” El col·lectiu Cuineres i Cuiners Km 0 (que fomenta una cultura basada en els aliments bons, nets i justos) demana ajudes directes i que els polítics siguin conscients del mal que han fet i que el reverteixin. “Quan van decretar el confinament de la Cerdanya i el Ripollès, per exemple, feia quatre dies que els havien deixat obrir i els restaurants van omplir les neveres perquè tenien reserves per Nadal i Cap d’Any. Sabeu els diners que han arribat a perdre?” Gómez també assegura que molts treballadors d’aquests negocis “encara no han cobrat els ERTO” i que, per a molta gent, la situació “és insostenible”.

Ahir, després de llegir un comunicat mentre duien caretes de polítics espanyols i catalans ara mateix responsables de les mesures anti-Covid (Illa, Pedro Sánchez, el vicepresident Aragonès...), els restauradors van fer una trencadissa de plats i van deixar tot el terra ple de trossos de porcellana. Acabat l’acte, immediatament després ho van recollir tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.