França
Societat
Silenci trencat sobre l’incest
Milers de testimonis denuncien a les xarxes haver estat agredits sexualment per familiars quan eren menors
Una alliberació de la paraula afavorida per un llibre que revela les agressions d’un exeurodiputat socialista
El silenci sobre un delicte sexual tan habitual com tabú s’ha trencat a França. Amb l’etiqueta #MeTooInceste, milers de testimonis han denunciat durant l’última setmana haver estat víctimes d’incest. Impulsada per la publicació del llibre La familia grande, de la jurista Camille Kouchner, en què revela les agressions sexuals de què va ser objecte el seu germà per part del seu padrastre Olivier Duhamel, un famós politòleg, aquesta alliberació de la paraula ha situat en el centre del debat les violències sexuals intrafamiliars viscudes per menors. Fins a un 10% de la població francesa –la majoria, dones– n’ha estat víctima, segons un sondeig recent de l’institut Ipsos per a l’associació Face à l’Inceste. En la majoria dels casos, però, no van ser denunciades ni condemnades.
“Als 13 anys, un tiet em va violar mentre passava les vacances a casa seva”, explicava la usuària de Twitter Coco Rolotte. “Tenia 5 anys i el meu germà esperava que la meva mare se n’anés a dormir per...”, recordava Harsinoee. “Tenia 5 anys. Durant una festa, un germà de la meva mare va alterar la meva candidesa i va enfosquir la resta de la meva vida. En un segon vaig passar a tenir 100 anys”, lamentava Marie Chenevance (pseudònim). De fet, aquest tuit d’una parisenca, d’uns 60 anys, va iniciar el 16 de gener aquesta campanya impulsada pel col·lectiu Nous Toutes. Més de 80.000 missatges se n’han fet ressò. I aquesta iniciativa va afavorir l’emergència divendres passat de l’etiqueta #MeTooGai, per denunciar les agressions sexuals entre homes.
Aquesta allau de denúncies “resulta molt positiva; el silenci forma part de l’incest, ja que garanteix la tranquil·litat dels agressors i es veu afavorit pel traumatisme de les víctimes menors”, assegura a El Punt Avui Patrick Loiseleur, vicepresident de l’associació Face à l’Inceste, una de les més implicades per combatre aquest delicte.
La publicació del llibre de Kouchner, el 7 de gener, va suscitar un gran interès mediàtic per la rellevància social de l’agressor. Olivier Duhamel, de 70 anys, era un eurodiputat socialista i un reputat expert en dret constitucional, molt ben connectat amb els cercles de la burgesia progressista. Després de l’escàndol per les seves agressions, ha estat apartat de la majoria de càrrecs que exercia.
No obstant això, el testimoni de Kouchner “és interessant per la seva banalitat, ja que s’assembla a la majoria de casos d’incest”, destaca Loiseleur, sobre la dificultat que les víctimes tenen per ser escoltades pels mateixos familiars, que temen trencar la unitat de la família o perdre el suport econòmic de l’agressor. “Aquest llibre serveix per conèixer els sistemes de dominació i xantatge dels agressors”, afirma la psiquiatra Muriel Salmona. Segons la presidenta de l’associació Mémoire Traumatique et Victimologie, aquesta multiplicació de veus pot representar “un punt d’inflexió” per “haver trencat la llei del silenci i haver permès que les víctimes existeixin en l’espai mediàtic sense ser qüestionades”.
Malgrat l’impacte social, la resposta dels dirigents ha estat força tímida. “Sembla que hi ha una vertadera qüestió”, va reaccionar el primer ministre Jean Castex. El Senat francès va aprovar dijous una llei que estableix en 13 anys l’edat mínima per al consentiment d’una relació sexual. Un llindar massa baix, segons moltes associacions, que consideren que s’hauria de situar en els 15 anys. També demanen la imprescriptibilitat del delicte d’incest, que actualment prescriu després de 30 anys. I això afavoreix la impunitat dels violadors.