Mínima obertura de les restriccions a partir del 8 de febrer
El Procicat aprova el confinament comarcal, allargar la restauració una hora per torn i obrir gimnasos al 30%
El Govern equipara les llibreries als equipaments culturals i no estaran subjectes a les restriccions del comerç
El Procicat ha aprovat aquest dijous passar del confinament municipal al comarcal a partir del dilluns, allargar la restauració una hora en els torns d’esmorzar i dinar i reobrir també els gimnasos al 30%, amb sis persones en activitats grupals.
A més, també ha decidit equiparar les llibreries als equipaments culturals, de forma que no estaran subjectes a les restriccions del comerç.
Així, podran obrir el cap de setmana i també ho faran tots els dies les que tinguin més de 400 metres quadrats.
A més, en el primer curs dels graus universitaris es permetrà també la docència teòrica presencial. La vigència de la nova resolució és de dues setmanes. La resta de mesures ara vigents es mantenen.
Així doncs, seguiran tancats els centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats. El comerç que no sigui essencial, en general, seguirà sense obrir els caps de setmana.
I a partir de dilluns queden fora d’aquestes restriccions les llibreries, que passen a considerar-se equipament cultural.
També es mantenen les reunions de sis persones, i que aquestes siguin de dues bombolles de convivència.
Pel que fa a la restauració, es manté l’obertura només en les franges d’esmorzar i dinar, però cadascuna s’allarga una hora. Així doncs, podran obrir de 7.30 a 10.30 hores i de 13 a 16.30 hores.
En matèria educativa, es permetrà la docència teòrica presencial en el primer grau universitari, com es fa en els cicles formatius.
També podran obrir en format semipresencial les escoles de música i dansa que estiguin certificades pel departament d’Educació. Són escoles de preparació per a la formació reglada.
Continuen suspeses la resta d’extraescolars, a menys que estiguin organitzades pel propi centre educatiu respectant les bombolles.
Pel que fa a l’esport, es permeten competicions que donen accés a les que ja estaven permeses (estatals i professionals). Els gimnasos podran obrir dilluns al 30%, amb sis persones en activitats grupals.
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha argumentat que “no és moment de relaxar les grans mesures que ajuden a controlar l’evolució de l’epidèmia”, i per això s’ha optat per “tímides correccions, petits canvis per minimitzar els danys i fer que aquestes mesures siguin més sostenibles pels sectors i per a la ciutadania”.
“Hem de ser capaços de donar una mica d’aire als sectors que porten mesos aguantant el pes d’aquestes mesures”, ha conclòs.
Ramentol ha remarcat que les restriccions a la restauració estan vigents des del 21 de desembre, i la dels equipaments esportius des del 7 de gener.
Alhora, ha subratllat que “no és casual que s’hagi pogut controlar l’epidèmia abans que en altres territoris”. “Vam començar abans i, en coherència, hem de ser capaços també abans de donar una mica d’aire”, ha indicat.
Pel que fa a la situació epidèmica, Ramentol ha explicat que s’està començant a deixar enrere el pic de màxima pressió assistencial, amb gairebé 20 dies de contagis a la baixa i ara ja amb les UCI baixant.
Les prediccions a curt termini no indiquen canvis significatius, però amb l’amenaça de les noves variants, la situació de la tensió assistencial i la disminució de les dosis de vacunes previstes.
“Relaxació testimonial” per als restauradors
El Gremi de Restauració ha qualificat de “relaxació testimonial” l’ampliació de l’horari previst en l’actualització de les restriccions anunciada pel Govern.
Segons afegeixen en un comunicat, el fet que es mantinguin les franges d’esmorzars i dinars “impossibiliten dissenyar els torns de personal de forma adequada”.
El director del Gremi, Roger Pallarols, ha criticat que la Generalitat “pretén allargar eternament l’actual aturada de l’economia” i ha acusat Salut de “viure d’esquenes a la realitat i del drama que viuen milers d’empreses i famílies”.
“Els restauradors (i també la resta de sectors afectats per les restriccions) reclamem un horitzó clar, un pla de reactivació de l’activitat econòmica que ens permeti assolir, en un temps raonable, un grau de funcionament que faci viables els bars i restaurants”, ha afegit Pallarols en un comunicat.