Amnistia Internacional, s’indigna pel cas Hasél
L’entitat inicia una campanya per canviar el Codi Penal
AI creu que els caps d’estat han de poder ser criticats
Amnistia Internacional (AI) considera injust i desproporcionat l’empresonament del raper Pablo Hasél (condemnat a nou mesos de presó, sis anys d’inhabilitació i a gairebé 30.000 euros de multa per delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries contra la corona), i ha iniciat una campanya i una recollida de firmes per exigir una reforma del Codi Penal. AI aposta perquè els caps d’estat, pel fet de ser figures públiques, han de tolerar més crítiques de la ciutadania, i denuncia que la llei actual no pot usar-se per evitar que rebin crítiques legítimes, ja que ho veuen com una violació del dret a la llibertat d’expressió. El director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, va assegurar ahir que si no es modifica el Codi Penal es continuarà silenciant la llibertat d’expressió i coartant les manifestacions artístiques. “No es poden penalitzar expressions que no incitin de manera clara i directa a la violència”, esmenta, a més, Beltrán.
AI va recordar també els usuaris de xarxes socials, periodistes, professionals del dret i altres artistes que també han estat processats pels mateixos delictes.
El raper va fer ahir a Lleida una de les darreres intervencions en públic abans del seu possible empresonament. En una jornada antirepressiva que es va celebrar a la Universitat de Lleida, Hasél va dir que considera que el govern espanyol està “nerviós”, i que per això aquesta setmana ha demanat despenalitzar casos com el seu. Segons Hasél, aquesta és una forma “oportunista” de desmobilitzar la solidaritat.
Per cert, que l’acte convocat per avui a la tarda per l’Acadèmia Catalana de la Música en suport a Pablo Hasél i en defensa de la llibertat d’expressió s’haurà de fer via Zoom, i no presencial, per decisió de la Junta Electoral.